Index Vakbarát Hírportál

Ultramodern érzékelőrendszer mentheti meg az autóban maradt gyerekek életét

2023. április 24., hétfő 14:54

Az ultraszéles sávú technológiát használó gyermekjelenlét-érzékelő rendszer értesítést küld az autó vezetőjének telefonjára, ha túl sokáig maradt a gyerek az utastérben. Ez a technológia a nyári hőségben akár életet is menthet.

Amikor a kültéri hőmérséklet eléri a 30 fokot, az autó belseje fél órán belül akár 45 fokra is felforrósodhat, ami a kisgyermekek számára életveszélyes lehet.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács adatai szerint

az átmelegedett autóban bekövetkező hőguta miatt évente közel 40 gyermek veszti életét Amerikában.

Az ilyen és ehhez hasonló balesetek elkerülésére a Continental technológiai vállalat speciális gyermekjelenlét-érzékelő funkcióval (CPD) bővítette okostelefon- alapú járműhozzáférési rendszerét (CoSmA).

Az új gyermekjelenlét-érzékelő rendszer ultraszéles sávú technológiát (UWB) használ a hasonló tragédiák megelőzésére. A fejlesztés érzékeli az autó utasterében felejtett gyermeket, és másodperceken belül figyelmeztetést küld a járművezető okostelefonjára – olvasható a vállalat közleményében.

A légzést is érzékeli

A gyermekjelenlét-érzékelő funkció a már meglévő digitális járműhozzáférési rendszerbe ágyazva működik, így a járművezetők okostelefonjukat kvázi autókulcsként használják.

Az autóban hagyott gyermekeket a rendszer úgynevezett reflektív módban ultraszéles sávú jeleket bocsát ki az utastérbe, és ezek visszaverődését érzékeli. Ezek alapján képes meghatározni a mozgó személy sebességét és távolságát is. A szenzorok a kisgyermek mellkasának emelkedését és süllyedését is detektálják légzés közben.

Az egyedi légzésszám és a mikromozgások alapján a rendszer képes beazonosítani, hogy az adott utas csecsemő, kisgyermek vagy felnőtt. Ha azt észleli, hogy gyermek marad az autó utasterében, a rendszer legkésőbb tíz másodperc elteltével hallható, látható vagy rezgő riasztást küld a vezető okostelefonjára. 

Rovatok