Index Vakbarát Hírportál

Nem működött együtt a rendőrökkel egy önvezető autó

2023. április 24., hétfő 05:49

Videó készült arról, hogy egy amerikai rendőr miként próbált félreállítani egy önvezető autót – nem túl sok sikerrel.

Az Insider szerint a felvételen egy Waymo önvezető autó látható, amelyet egy motoros rendőr próbált meg odébb navigálni az arizonai Phoenixben. A városban egy felvonulást tartottak, és a rendőr emiatt szerette volna félreállítani a járművet. 

Az anyósülésen utasként ült az autó tulajdonosa, aki nevetve magyarázta a rendőröknek, hogy nem tud mit kezdeni,

mert a jármű nem érti, hogy mit akar tőle a rendőr, ő pedig nem tudja irányítani az önvezető járművet. 

A videót feltöltő tulajdonos utóbb azt is elmondta az Insidernek, hogy a Waymo először megpróbálta kikerülni a felvonuló tömeget, és akkor már találkozott egy rendőrrel. Azután ment egy kört, és akkor találta szembe magát a másik rendőrrel (aki a felvételen is látható). 

A videón ugyan már nem látszik, de az önvezető autónak végül – nagyjából másfél perc alatt – sikerült megtalálnia a megoldást.

 Amikor szembekerült a második rendőrrel, akkor rájött, hogy muszáj megfordulnia

– mondta a jármű tulajdonosa, akit a saját elmondása szerint meglepett, hogy az önvezető autó összességében mennyire jól kezelte a helyzetet.

Az eset közben a Waymo ügyfélszolgálata is felhívta telefonon a tulajdonost, és vonalban maradtak addig, amíg az utas célba nem ért. A Waymo egyik szóvivője azt mondta az Insidernek: a cég járműveit arra is „oktatják”, hogy miként reagáljanak a kézjelzésekre és közlekedésben tapasztalható egyéb jelekre. 

Mindemellett az önvezető rendszereknek még van hova fejlődniük, erről jó néhány eset tanúskodik.

Rovatok