Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, mi lett a privát japán holdszondával

2023. április 25., kedd 20:12

Ha sikerül a landolás, új szintre lépett volna a kereskedelmi űrverseny. A japán Ispace nem csügged, és töretlenül készül a következő holdra szállásra.

Kedd délután 18 óra 40 perckor szállt le a Holdon privát űreszköz, a japán Ispace vállalat leszállóegysége, a Hakuto–R. A földi irányítás az egyórás lassítási manőver végéig kommunikált a szondával, a leszállást követően azonban nem tudtak vele kapcsolatot létesíteni. Ha a leszállás sikeresen végződik, a Hakuto–R lett volna az első, magáncég által a Holdra juttatott eszköz.

A leszállásra három helyet jelöltek ki. Ezek közül a Mare Frigoris (A Fagy Tengere) délkeleti szélén elhelyezkedő Atlas-kráter volt az elsődleges célpont. A leszállást követő sajtótájékoztatón a csapat és a nemzetközi partnerek méltatták a program során elért eredményeket és az országokon átívelő technikai együttműködés sikerességét.

A Hakuto–R 2022 decemberében emelkedett az űrbe egy SpaceX Falcon–9 hordozórakétán, azóta mintegy száz kilométeres magasságban keringett a Hold körül, ahonnan látványos fotókat küldött.

Több holdjárót is vitt

A szondával érkezett volna a felszínre az Egyesült Arab Emírségek űrügynökségének 10 kilogrammos miniholdjárója, a Rashid is. Az Emírségek jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósa, Sultan Al Neyadi Twitteren kívánt sikert a küldetéshez.

A Rashid mellett a felszínen mozgott volna a japán űrügynökség gömb alakú SORA–Q egysége is, amelyet a Transformers robotjátékokat is megalkotó japán cég, a Tomy (vagy Takara-Tomy) tervezett. A szondával emellett a Hold felszínére érkezett a szapporói Sakanaction elektro-rock zenekar egyik dalát tartalmazó lemez is.

Az Ispace részvényei április közepe óta jegyezhetők a tokiói tőzsdén. A cég jelenleg már 2024-re és 2025-re tervezett második és harmadik holdi küldetésének előkészítésén dolgozik.

A Hold felszínére eddig három ország juttatta el eszközét: az Egyesült Államok, a Szovjetúnió és Kína. A Hakuto–R nem az első privát kísérlet a holdra szállásra, az első próbálkozás az izraeli Beresheet szondához fűződik, ami 2019-ben a Hold felszínébe csapódva kísérleti medveállatkákkal szórta tele a leérkezés helyét.

Rovatok