Index Vakbarát Hírportál

Letarolja a konzolpiacot az Asus

2023. április 26., szerda 07:26

Bemutatkozott a ROG Ally, a tajvani Asus első kézi konzolja, mely soha nem látott teljesítményt, valamint minden eddiginél nagyobb szabadságot ígér a felhasználók számára.

Úgy tűnik, 2023 egyértelműen a kézi konzolok éve lesz, egyre nagyobb a verseny ugyanis a piacon. A kategória első és legfontosabb szereplője továbbra is a Nintendo Switch, melyre napról napra több külsős cím jelenik meg, a játékosok azonban érezhetően valami többre vágynak. Ezt a pluszt adta meg a Valve-féle Steam Deck, mely tulajdonképpen egy miniatűr számítógép, ami lehetőséget ad arra, hogy Steam-könyvtáruk szinte összes játékát natívan futtassuk.

A Steam Deck azonban a Nintendo Switchhez hasonlóan ugyancsak korlátokat állít fel, utóbbin ugyanis csak a steames játékokkal lehet játszani. Ekkor jött a képbe az Asus – akik egyáltalán nem újak a gaming világában –, és bemutatták a ROG Allyt, mely teljes szabadságot ad a felhasználóknak afelett, hogy mely játékkönyvtárakban fellelhető játékokkal játszhatnak.

Miniatűr erőgép

A vadonatúj AMD Ryzen Z1 sorozatú processzorral és RDNATM 3 grafikával rendelkező ROG Ally az Asus elmondása szerint soha nem látott szintű kézi játékteljesítményt nyújt majd. A könnyebb indie és a grafikailag intenzívebb AAA játékokban is garantált a kiváló játékélmény, amit a ROG Zero Gravity termikus rendszere tesz lehetővé – a kompakt gépek esetében ugyanis a rossz hűtés, és az emiatt beköszönő teljesítmény-visszafokozás jelenti a legnagyobb problémát.

Ezt elkerülvén az új konzol kettős ventilátoros rendszert használ ultravékony hűtőbordákkal és nagy súrlódású hőcsövekkel, hogy az Ally bármilyen helyzetben hűvös maradjon.

A zászlóshajó játékteljesítményhez persze megfelelő panelre is szükség van, melyben az Ally ugyancsak remekel. A 120 hertzes, Full HD felbontású panel Adaptive Sync-támogatással rendelkezik, így a játékosok elméletben kiemelkedő mozgástisztaságot élvezhetnek a gyors tempójú játékokban, fps-ingadozás esetén is szakadás- vagy akadozásmentesen.

A kijelző maximális fehérfényereje 500 nit, mely a kategóriában kifejezetten magasnak mondható, a legerősebb nyári napsütésben azonban egyértelműen problémákba ütközhetünk majd – már ami a látási viszonylatokat érinti. Egyértelmű pluszpont azonban, hogy az érintőképernyős kijelzőnek köszönhetően könnyedén navigálhatunk a Windows 11 menüpontjai között, a ROG Ally egyedisége ugyanis abban rejlik, hogy a Microsoft operációs rendszerének teljes értékű változatát futtatja.

Nincsenek korlátok

Annak köszönhetően, hogy a konzolon Windows 11 fut, arra az összes mai modern játékkönyvtárat letölthetjük, a Steamtől kezdve az Epic Gamesen át egészen az EA Play-ig – sőt mi több, még a Microsoft GamePass nevezetű szolgáltatását is igénybe vehetjük,

így a ROG Ally papíron tényleg az egyik legjobb kézi konzolnak tűnik.

Egy hordozható számítógépnél és egy kézi konzolnál persze a súly és az ergonómia is rendkívül fontos, melyekben – nem meglepő módon – a ROG Ally ugyancsak remekel. Az Asus elmondása szerint a ROG mérnökeinek többévnyi munkájába került, míg tökélyre fejlesztették a ROG Ally alakját és súlyát.

A cél az volt, hogy egy olyan gépet alkossanak, amelyet akár egész nap könnyedén hordozhatunk, mely kiindulva abból, hogy az Ally mindössze 608 grammos, valószínűleg kivitelezhető is lesz. Az Ally ergonomikus kialakítása a markolatokkal folytatódik, a hátulján található egyedi háromszög alakú textúrának köszönhetően a játékosok például bármilyen szögből szilárdan tarthatják a gépet.

Egy kicsit még várni kell rá

Azt, hogy a ROG Allynek sikerül-e népszerűbbnek lennie, mint mondjuk a Steam Decknek, egyelőre nem tudni, a legfontosabb tényező azonban valószínűsíthetőleg az árazás lesz. Erről egyelőre semmit nem tudni, ahogy arról sem, hogy pontosan mikor kerül a magyar boltok polcaira a készülék – az Asus szerint azonban már nem kell sokat várni, május 11-én ugyanis mindent lelepleznek.

(Borítókép: ROG Ally. Fotó: Asus)

Rovatok