Index Vakbarát Hírportál

Csak óvatosan az orális szexszel, növelheti a rák kockázatát

2023. április 26., szerda 12:47

Egy friss kutatás szerint melegágya lehet az orális szex a HPV-nek. Azonban az oltások segíthetnek a HPV-fertőzések megelőzésében, és az orális szexuális partnerek közötti óvszerhasználat is csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Az orális szex ma már vezető kockázati tényező a garatrák kialakulásában – ezt állapította meg egy nemrégiben végzett kutatás. A garatrák az egyik leggyorsabban növekvő ráktípus a világon, és az esetek több mint 70 százaléka összefügg az emberi papillomavírussal (HPV), írja a The Conversation hasábjain Hisham Mehanna, a birminghami egyetem professzora.

Az elmúlt évtizedekben az orális szex egyre népszerűbbé vált, és a szájüregbe kerülő HPV-fertőzések száma is nőtt. A kutatás szerint az orális szexuális aktivitás növeli a garatrák kialakulásának kockázatát, ezért különösen fontos a szájüregi HPV-fertőzések megelőzése.

Az oltások segíthetnek a HPV-fertőzések megelőzésében, és az orális szexuális partnerek közötti óvszerhasználat is csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Van lehetőség a megelőzésre

A cikk felhívja arra a figyelmet, hogy fontos a HPV-fertőzések megelőzése és a rendszeres szűrővizsgálatok, hogy időben felismerjék és kezeljék a garatrákot.

A Nemzetközi Oltóközpont felhívása szerint több mint 130 ismert típusa van a HPV-nek, és ezeket hazánkban háromféle oltással is meglehet előzni. Honlapjuk alapján a vakcinák a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabbak, azonban későbbi életkorban is alkalmazhatók, hátránnyal vagy kockázattal nem járnak.

Rovatok