Index Vakbarát Hírportál

Blokkolhatják a Wikipédiát, ha nem felelnek meg a törvényeknek

2023. április 30., vasárnap 06:33

A Wikipédia nem fog megfelelni az online biztonságról szóló brit törvényjavaslatban előírt korhatár-ellenőrzéseknek – állítja az oldalt működtető alapítvány. Mindeközben a brit parlament minden országot kötelezne arra, hogy védje meg a felhasználókat a káros és illegális tartalmaktól.

Rebecca MacKinnon, a honlapot támogató Wikimédia Alapítvány munkatársa szerint ez „megsértené azt az elkötelezettségünket, hogy minimális adatokat gyűjtsünk az olvasókról és a közreműködőkről”.

A Wikimedia UK egyik vezető személyisége attól tart, hogy emiatt az oldal blokkolásra kerülhet. A kormány szerint azonban csak a gyermekeket leginkább veszélyeztető szolgáltatások esetében lesz szükség korhatár-ellenőrzésre.

A jelenleg a parlament előtt lévő online biztonsági törvénytervezet a technológiai cégek számára kötelezettségeket ír elő a felhasználók káros vagy illegális tartalmaktól való védelmére, és várhatóan valamikor 2024-ben lép teljes mértékben hatályba.

Neil Brown, az internetre és a távközlési jogra szakosodott ügyvéd szerint a törvényjavaslat értelmében a gyermekek által valószínűleg igénybe vett szolgáltatásoknak „arányos rendszerekkel és eljárásokkal" kell rendelkezniük, amelyek célja, hogy megakadályozzák, hogy a gyermekek káros tartalmakkal találkozzanak. Ez magában foglalhatja az életkor ellenőrzését is – írja a BBC.

Lucy Crompton-Reid, az alapítványhoz kapcsolódó, független jótékonysági szervezet, a Wikimedia UK vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy a honlapon található egyes anyagok korhatár-ellenőrzést válthatnak ki.

Például a szexualitásról szóló, oktató jellegű szövegeket és képeket tévesen értelmezhetik pornográfiának 

– mondta.

Az alapítvány nem enged

MacKinnon azonban azt írta: „A Wikimédia Alapítvány nem fogja ellenőrizni a brit olvasók vagy közreműködők életkorát. Az életkor ellenőrzése a Wikipédiának nemcsak azt igényelné, hogy adatokat gyűjtsön a felhasználókról, hanem a technikai rendszerek drasztikus átalakítását is.”

Ha egy szolgáltatás nem felel meg a törvényjavaslatnak, annak súlyos következményei lehetnek, beleértve a nagy összegű bírságokat, a vezető beosztású alkalmazottak büntetőjogi szankcióit, vagy a szolgáltatáshoz való hozzáférés korlátozását az Egyesült Királyságban.

A Wikimedia UK attól tart, hogy a törvényjavaslat miatt blokkolhatják az oldalt, és fennáll a veszélye annak, hogy a törvény korellenőrzéseket ír elő.

Határozottan lehetséges, hogy a világ egyik leglátogatottabb honlapja – amely emberek milliói számára a szabadon hozzáférhető tudás és információ létfontosságú forrása – nem lesz elérhető az Egyesült Királyságban élő olvasók számára, nem is beszélve az Egyesült Királyságban élő munkatársakról

– írta Crompton-Reid.

A Wikipédia több millió cikket tartalmaz több száz nyelven, amelyeket kizárólag önkéntesek ezrei írnak és szerkesztenek világszerte. A SimilarWeb elemző cég adatai szerint ez a nyolcadik leglátogatottabb oldal az Egyesült Királyságban.

(Borítókép: Peter Macdiarmid / Getty Images)

Rovatok