Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi rendőri akcióban csaptak le a darkwebes kereskedőkre

2023. május 3., szerda 09:17

Bevált a nemzetközi együttműködés az online szervezett bűnözés ellen: az európai hatóságoknak ismét sikerült lekapcsolniuk néhány illegális kereskedőt.

Az Europol és az amerikai igazságügyminisztériumának keddi közleménye szerint kilenc országban végrehajtott művelet keretében felszámolták a Monopoly Market nevű internetes feketepiacot. A SpecTor nevű akció keretében Ausztriában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, és Svájcban történtek rendőri intézkedések.

A hatóságok összesen 50,8 millió eurónak megfelelő készpénzt és kriptovalutát, továbbá 850 kilogramm kábítószert és 117 lőfegyvert foglaltak le.

A fogás 258 kg amfetamint, 43 kg kokaint, 43 kg MDMA-t, és 10 kg LSD-t tartalmazott.

A Monopoly Market 2019 óta működött a bűnözők online piactereként. Előtte az egyik legnagyobb digitális feketepiac a DarkMarket volt, amit 2021-ben számoltak fel, és letartóztattak 150 eladót. A német rendőrség tavaly számolta fel az egymilliárd eurót meghaladó forgalmú orosz Hydra darkwebes piacot és 23 millió euró értékű bitcoint foglalt le.  

A 288 letartóztatás többségét az Egyesült Államokban hajtották végre, de az Europol közleménye megjegyzi, hogy az eladóktól megszerezték a vásárlók adatait, ami több ezer letartóztatáshoz vezethet világszerte.

(Europol)

Rovatok