Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan itt a 6G, az ELTE már dolgozik rajta

2023. május 7., vasárnap 14:39

Miközben az 5G-hálózatokat jelenleg kereskedelmi forgalomba hozzák, a világ már azon gondolkodik, hogyan lehetne a hálózatok képességeit még tovább javítani: a hatodik generációs vagy 6G-hálózatot a 2030-as évek elején vezetik be. Ezen mobilhálózatok architektúráját hivatott most megalapozni a a DESIRE6G nevű projekt, amelyben az ELTE Informatikai Kara is részt vesz.

Mivel a 6G fejlesztése egyre nagyobb lendületet kap a világon, az Európai Unió vezető szerepet kíván vállalni a 6G-hálózat architektúrájának meghatározásában. Ezért az európai Intelligens Hálózatok és Szolgáltatások Közös Szerepvállalás programja 5,9 millió eurós költségvetést ítélt oda a DESIRE6G (Deep Programmability and Secure Distributed Intelligence for Real-Time End-to-End 6G Networks) kutatási projektre – tájékoztatott közleményben az ELTE.

A rendszer architektúrájára vonatkozó elképzelések kidolgozásában hangsúlyos szerepet kap a hálózat mélyprogramozhatósága, a biztonságosság és az elosztott intelligens vezérlés, ami valós időben képes reagálni a hálózati kommunikáció problémáira.

A januárban elstartolt DESIRE6G-projektet az Amszterdami Egyetem (UvA) vezeti, és összesen tizenöt európai partner vesz részt benne. A vezető mobil- és technológiai szolgáltatók mellett mobil-, illetve hálózati gyártók, valamint kutatóintézetek is részt vesznek a projektben.

Az ELTE Informatikai Kar részéről Laki Sándor kutatócsoportja vesz részt a pályázat megvalósításában. Fő feladatuk a 6G-hálózat alapját adó új, programozható hálózati infrastruktúra kidolgozása, mely egységes módon képes kezelni a szoftveres és hardveres hálózati elemeket, és mérhető módon képes garanciákat adni a hálózati szolgáltatások követelményeinek (késleltetés) teljesítéséhez – olvasható a közleményben.

Rovatok