Index Vakbarát Hírportál

Kína összekapcsolta egy majom agyát a számítógéppel

2023. május 8., hétfő 16:55 | aznap frissítve

A kísérletkor a kutatók elektródákat ültettek be a majom agyába, majd ezeket a számítógéphez csatlakoztatták. Az agy jelei továbbításra kerültek a számítógépre, amely képes volt értelmezni és megjósolni a majom döntéseit.

Ez a kutatás jelentős előrelépést jelent a neurotechnológia terén. Az ilyen típusú agy-számítógép interfészek fejlesztése hosszú távú potenciállal rendelkezik az emberi agy és a gépek közötti kommunikáció terén.

A kutatók remélik, hogy ez az új technológia segíthet az olyan betegek kezelésében, akiknek sérülések vagy neurológiai rendellenességek miatt korlátozott a kommunikációjuk. Az agy-számítógép interfész lehetővé teheti számukra, hogy gondolataikat közvetlenül átadhassák a számítógépnek, ami megkönnyíti az életüket.

Ugyanakkor az ilyen technológia fejlesztése számos etikai kérdést is felvet, amiről az Interesting Engineering írt.

A személyes adatvédelem és a magánszféra fontos kérdései merülnek fel, hiszen az agy jeleinek közvetlen továbbítása a számítógépre komoly biztonsági kockázatokat is hordozhat.

A kutatók további munkája azon fog alapulni, hogy jobban megértsék az agy és a gépek közötti kapcsolatot, valamint hogy finomítsák az agy-számítógép interfészeket. Ennek eredményeként a jövőben olyan technológiák fejlődhetnek ki, amelyek még inkább beolvadnak a mindennapi életünkbe és a gyógyászatba.

Rovatok