Index Vakbarát Hírportál

Olyat tett az Apple, amit egyik nagyobb gyártó sem mert bevállalni

2023. május 13., szombat 09:21

Néhány hete ledobta az Apple a bombát, és egy olyan új, lényegében teljesen ingyenes szolgáltatást indított el, amely után a rajongók már évek óta könyörögtek. Ez lett az Apple Music Classical, amit most mi is kipróbáltunk – mindenképp meg kellett győződnünk ugyanis arról, hogy mit kínál a világ legnagyobb online klasszikus zenei tárháza.

Kétségkívül hatalmas a verseny a különböző zenestreaming-alkalmazások között. Az első helyet jelenleg a svéd Spotify tölti be – 2022-ben például több mint 422 millió aktív havi felhasználója volt az alkalmazásnak. A második helyre az Apple Musicnak sikerült beférkőznie a Spotifyhoz képest elenyésző, havi 95 millió aktív felhasználóval, az Apple azonban mindig azon van, hogy átcsalogassa a zenehallgatókat a saját oldalára.

Közel két éve például, 2022 májusában bejelentették, hogy az Apple Music egyaránt támogatni fogja a veszteségmentes és a Dolby Atmos hangzást is, mellyel teljesen új szintre emelték a mobilos zenehallgatást. Ugyan az elmúlt hónapokban úgy tűnhetett, hogy az almás cég kifogyott az ötletekből, ez cseppet sem volt így, néhány héttel ezelőtt ugyanis ismét ledobták a bombát, és egy olyan új szolgáltatást mutattak be, amelybe korábban egy nagyobb gyártó sem mert beszállni.

Jöhet egy kis Beethoven?

Ez a szolgáltatás nem más, mint az Apple Music Classical, amely egy saját, dedikált alkalmazást is kapott az App Store-on belül. Felmerülhet persze a kérdés, hogy erre miért volt szükség, miért nem lehetett mindezt a már meglévő Apple Music alkalmazásba integrálni, letöltve az appot azonban minden értelmet nyer. A Classicalon belül nem kevesebb mint ötmillió művet érhetünk el, amelyeknek egyértelműen jobb, ha megvan a saját helye – senki sem szeretné ugyanis, ha Vivaldi után hirtelen Shakira szólalna meg.

Szeretjük a zenét, igazából erről szól az életünk, és a klasszikus zene minden műfajban alapvető fontosságú. Az Apple Music Classical egy olyan dedikált alkalmazás, amely egyaránt kedvez a klasszikus zene szakértőinek és azoknak is, akik újonnan ismerkednek eme zenei műfajjal. A Classicalon belül a legnagyobb katalógust, a legjobb keresési és böngészési algoritmusokat, illetve a lehető legtökéletesebb hangzásélményt kínáljuk; az alkalmazás ugyanis támogatja a veszteségmentes és a Dolby Atmos hangzást is

magyarázta Oliver Schusser, az Apple Music és a Beats alelnöke.

Az alkalmazás felülete nagyban hasonlít az Apple Musicéhoz, itt-ott azonban találhatunk eltéréseket, például a betűtípus esetében, de a különböző almenük is némileg másképp épülnek fel, mely érthető, a klasszikus művek esetében ugyanis egyszerűen más szempontokat érdemes figyelembe venni, mint egy pop- vagy rockdal esetében. Egy mű hallgatása közben például egy gombnyomásra megtekinthetjük a legfontosabb jellemzőket, többek között azt, hogy

Szinte kötelező kipróbálni

Az alkalmazáson belül végtelen mennyiségű, szakértők által összeállított lejátszási listát találunk. Böngészhetünk olyanok közül, amelyek a különböző zeneszerzők legismertebb műveit gyűjtik egybe – ezek általában az Essentials nevet viselik –, de találhatunk olyan lejátszási listákat is, amelyek különböző hangulatoknak felelnek meg. Ezek mellett rábukkanhatunk olyan összeállításokra, amelyek egy aktuális korszak, például a reneszánsz ikonikus műveit gyűjtik egybe, de ha esetleg csak zongoraszót vagy hegedűt szeretne hallgatni, külön hangszerekre szűkített lejátszási listákat is találni fog.

Emellett az Apple Music a világ számos legnagyobb klasszikus zenei intézményével – köztük a Berlini Filharmonikusokkal, a Carnegie Hallal, a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, a Londoni Szimfonikus Zenekarral, a Metropolitan Operával, a New York-i Filharmonikusokkal, az Opéra national de Parisszal, a Királyi Concertgebouw Zenekarral, a San Francisco-i Szimfonikusokkal és a Bécsi Filharmonikusokkal – kötött partnerséget, hogy az Apple Music Classical felhasználóinak új, egyedi és exkluzív tartalmakat és felvételeket kínáljanak már az induláskor és azon túl is.

A klasszikus zene szerelmesei tehát biztosan imádni fogják az Apple új szolgáltatását, amelynek kipróbálása szinte mindenkinek kötelező, főleg azért, mert meglepő módon a kaliforniai vállalat nem kér el pluszpénzt a Classical alkalmazásért. Ez annyit tesz, hogy ha már rendelkezik Apple Music-előfizetéssel, ingyen és bérmentve letöltheti, és használhatja a Classical app által nyújtotta előnyöket, mely ismerve az Apple árazási stratégiáját, egy kifejezetten meglepő, ám örömmel látott lépés.

(Borítókép: Gábor Zoltán / Index)

Rovatok