Index Vakbarát Hírportál

Becsapták az amerikai távközlési felügyeletet az internetszolgáltatók

2023. május 14., vasárnap 13:36

Most buktak le azzal, hogy cégeket bíztak meg, amelyek több millió kamu hozzászólással azt a látszatot keltették, hogy a szűkebben vett üzleti érdekeik mögött komoly társadalmi támogatottság áll.

New York állam főügyésze Letitia James 615 ezer dollár büntetést szabott ki három cégre, amelyek lopott személyes adatokat felhasználva több millió hozzászólásból álló kampányt folytattak 2017-ben az internet semlegessége ellen – jelentette az Associated Press.

Az LCX Digital Media, a Lead ID, 1,5 millió, az  Ifficient Inc. 840 ezer fogyasztói véleményt hamisítottak meg távközlési vállalatok megbízásából. Ezzel elérték, hogy a Szövetségi Távközlési Felügyelet (FCC) visszavonja az Obama elnök hivatali ideje alatt életbe bevezetett szabályokat, amik arra kötelezték az internetszolgáltatókat, hogy egyforma elérhetőséget biztosítsanak különböző szolgáltatásokat nyújtó vagy különböző véleményeket kifejező oldalakhoz.

James főgyügyész május elején lépett először a nyilvánosság elé a nagy vitát kiváltó öt évvel ezelőtti döntés hátterének leleplezésével. Első körben 4,4 millió dolláros bírságot szabott ki az ügyben érintett Fluent, Opt-Intelligence, és React2Media nevű cégekre. Mint kiderült az amerikai szélessávú internetszolgáltatók szövetségének tagjai 4,2 millió dollárt fizettek 8,5 millió hamisított hozzászólásért, és a Kongresszusnak címzett félmillió elektronikus levélért.  Ezzel azt a látszatot keltették, mintha széleskörű állampolgári támogatás állna az ipar üzleti érdekei mögött.

Az akció során több botrány is kipattant, például amikor demokrata képviselők személyazonosságát ellopva töltöttek fel a párt álláspontjának szögesen ellentmondó hozzászólásokat.

Az ügy várható eredménye, hogy a döntései során a közvéleményből visszajelzéseire támaszkodó és így megvezetett távközlési felügyelet visszaállítja a korábban eltörölt szabályokat.

(Yahoo!)

Rovatok