Index Vakbarát Hírportál

Imádják a szúnyogok? Váltson szappant!

2023. május 16., kedd 06:08

A testszagnál is jobban vonzza őket a virágillat, de ugyanilyen hatékonyan riaszthatja is őket a szappan illata.

A nyár közeledtével nem árt tudni, hogy a kültéri időtöltés kellemetlen résztvevőit, a szúnyogokat ellenállhatatlanul vonzzák a sötét ruhák és az emberből áradó szén-dioxid, és céljuk elérését különösen segíti az emberi test hője és szaga. Az emberiséget szolgáló tudósok most egy kisebb kutatásban igyekeztek a végére járni, hogy milyen hatással vannak a tisztálkodószerek a zümmögő vérszívók viselkedésére.

Figyelemre méltó, hogy ha valaki mosdatlanul nagyon vonzza a szúnyogokat, bizonyos szappannal megfürödve még jobban vonzza, egy másik szappannal pedig taszítja őket

– mondta az iScience hasábjain megjelent tanulmány szerzője, Clément Vinauger, a Virginia Tech munkatársa.

Ha testszagról van szó, az illatosított szappanok jelentős változást jelentenek az adott személy környezete számára – ez azonban mást jelent az ember és mást a vér mellett nektárral is táplálkozó szúnyogok számára. Mint ismert, a hím szúnyogok csak növényi nedvekkel táplálkoznak, ettől függetlenül vonzódnak az ember szagához. Csak a nőstény szúnyogoknak van a bőrt átszúró szájszerve – nekik a peték létrejöttéhez van szükségük fehérjében gazdag vérre.

Mindenkinek másmilyen a szaga, fürdés után is, az egészségi állapottól, életmódtól függően, és attól, hogy mit evett, vagy merre járt. A szappanok drasztikusan megváltoztatják a szagunkat, nem csak a kémiai összetevőkkel, hanem az általunk kibocsátott összetevők megváltoztatásával

– magyarázta a kutatás másik szerzője, Chloé Lahondére.

A kutatás a Henkel amerikai antibakteriális szappanját, az Unilever Dove szappanját, egy levendulás szappant és a Native nevű cég virágillatú szappanját vizsgálta.

Nem a legnagyobb mennyiségben jelen lévő illat számít igazából a szúnyogoknak, inkább bizonyos összefüggések és kombinációk, nemcsak a szappanban, de a test szagában is.

Mindegyik szappanban előfordul például a limonén nevű vegyület, ami ismert szúnyogriasztó, de annak ellenére, hogy mind a négy szappanban jelen volt, négyből három vonzotta a szúnyogokat

– emelte ki Vinauger.

Végeredményben a szúnyogok nemcsak a testszagot, de a virágillatot is imádják. A szappanok közül három vonzotta őket, egyedül a Native szappant érezték taszítónak. A leghatékonyabb riasztónak a limonénen kívül egy amerikai bourbon whiskyben előforduló kókuszillatú vegyület bizonyult.

A kipróbált szappanok száma is mutatja, hogy a kutatás kifejezetten korlátozott volt. Vinauger arra számít, hogy a kozmetikai iparból érkező támogatással sokkal komolyabb merítéssel megismételhetik. Egy komolyabb elemzés eredményeként jobban elterjedhetnének az emberi szaglásnak vonzó, de a szúnyogok számára taszító illatú szappanok jelenhetnének meg, aminek különösen jelentős hatása lehet olyan régiókban, ahol ezek a rovarok Zika-vírust, maláriát vagy más betegségeket terjesztenek.

(Nature, Popular Science)

Rovatok