Index Vakbarát Hírportál

Sugárszennyezés elleni új gyógyszert tesztelnek

2023. május 21., vasárnap 15:15

Az Egyesült Államokban elkezdték egy nukleáris baleset vagy támadás következményeit enyhítő új gyógyszer klinikai tesztjeit.

A radioaktív sugárzás miatt kialakuló sugárbetegség megelőzése és gyógyítása gyógyszerekkel nagyon korlátozottan lehetséges, ezért minden új készítmény jelentős. 

A HOPO-14-1 egy olyan kísérleti gyógyszer, ami a fejlesztők reményei szerint a sugárzó nehézfémeket megkötve és testből való távozásukat elősegítve hat a nukleáris szennyezés ellen. Hatásos az urán, az atomfegyverekben előforduló más elemek, illetve az atomrobbanással nem, de -szennyezéssel járó úgynevezett piszkos bomba (sugárzó anyagot is tartalmazó konvencionális robbanószerkezet) következményeinek enyhítésében. A rendelkezésre álló adatok szerint a szer emellett ólommérgezés esetén is segít.

A 42 résztvevővel folyó klinikai próba célja, hogy megvizsgálják a gyógyszer biztonságosságát különböző adagolások esetén. Maga a gyógyszer értelemszerűen még nem engedélyezett, így jelenleg vészhelyzetben sem alkalmazható. A klinikai vizsgálat első fázisa várhatóan 2024-ben zárul.

A gyógyszert fejlesztő HOPO Therapeutics rámutatott, hogy a radioaktív nehézfémeket megkötő, jelenleg elérhető gyógyszerek hatására megcsappan a szervezet számára fontos ionok – például a cink és a magnézium – mennyisége is, a tesztelés alatt álló új gyógyszernek azonban nincs ilyen mellékhatása.

Radioaktív szennyezés esetén jelenleg alkalmazható gyógyszer a jód a sugárzó jódizotópok ellen és a ferri-ferrocianid (berlini kék) cézium és tallium ellen. Van két injekcióban adható szer, ami segíti a radioaktív plutónium, amerícium és kűrium kiürülését. A HOPO-14-1 által kezelhető veszélyes nehézfémek listáján az urán, a neptúnium, a plutónium, az amerícium és a kűrium szerepel.

Létezik továbbá egy magyar kutatóorvos, Tigyi Gábor professzor és csapata által fejlesztett gyógyszer, a DBIBB, ami a sugárzás miatt károsodott örökítőanyagú sejtek önmegsemmisítő mechanizmusát gátolva enyhíti a sugárzás okozta károsodást, aminek köszönhetően nemcsak nukleáris baleseteknél, hanem az embereket űrutazás során érő ionizáló sugárzás ellen is hatásos.

(BBCIFL Science)

Rovatok