Index Vakbarát Hírportál

Elindult a második űrturista-legénység a Nemzetközi Űrállomásra

2023. május 22., hétfő 08:56

Az Axiom Space által szervezett út résztvevői nyolc napot töltenek az űrben.

Három űrturista és egy korábbi NASA-űrhajóssal a fedélzetén elindult a SpaceX űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra. Az Axiom Space által szervezett AX–2 küldetés a második, Nemzetközi Űrállomásra tartó privát küldetés.

A legénység parancsnoka a 63 esztendős Peggy Whitson, egykori NASA-űrhajós. A három turista: John Shoffner, a Dura-Line Corp. tulajdonosa és két szaúdi utas, Ali AlQarni, a szaúdi királyi légierő pilótája és Rayyanah Barnawi őssejtkutató, a közel-keleti ország első űrhajósnője.

A Crew Dragon űrhajó a következő 16 órát a Föld körül keringve tölti, közben óvatosan megközelíti a Nemzetközi Űrállomást, mielőtt hétfő délután kapcsolódna hozzá. A négyfős csapatot hét űrhajós várja az űrállomás fedélzetén, ahol az AX–2 űrhajósai nyolc napot töltenek majd. 

Peggy Whitson 2017-ben járt utoljára a világűrben, jelenleg ő a legtöbb időt az űrben töltő amerikai. AlQarni és Barnawi a második és harmadik szaúdi az űrben, az első űrhajósuk, Szultán bin Szalman herceg 1985-ben repült az űrsiklóprogrammal.

Az Axiom Space-nek komoly tervei vannak az űrturizmus területén, a Nemzetközi Űrállomás 2030-ra tervezett nyugdíjazását követően saját űrállomásukon fogadnák az utazóközönséget.

(CNN)

Rovatok