Index Vakbarát Hírportál

Kína is megcélozza a Holdat

2023. május 30., kedd 06:24

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte a kínai űrhivatal (CMSA) egy hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátették, hogy több fontos űrutazással kapcsolatos képességüket is fejleszteni kívánják.

Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Kína nemrég megindította Hold-kutató programjának előkészítő fázisát.

Elmondása szerint fő célkitűzésük az, hogy Kína 2030-ig megvalósítsa a holdra szállást és az ezzel kapcsolatos tudományos és műszaki kutatásokat.

Lin Hszi-csiang szerint a célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld–Hold-űrutazásokat, a rövid ideig tartó holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételt.

Mint írtuka NASA több milliárd dolláros megbízást adott az Elon Musk vezette SpaceX-nek, majd később az Amazon-vezér Jeff Bezos rakétagyártással foglalkozó magáncégének, hogy űrhajósokat vigyenek a Holdra. Musk és Bezos Holdat megcélzó projektjei az Artemis-program keretein belül valósulnak meg.

Rovatok