Index Vakbarát Hírportál

A pozitív megerősítés lehet a kulcs a kiegyensúlyozott, boldog gyerekekhez

2023. május 31., szerda 14:22

Az egyik visszatérő kérdés, ami felmerül a szülőkben és egyben dilemma is, hogy vajon elég jók-e ebben a szerepben. Minden szülőnek az a célja, hogy boldog és kiegyensúlyozott gyermeket neveljenek, de ezt nem mindig sikerül kivitelezni a mindennapokban. Ebben segíthet a pozitív megerősítésekkel való kommunikáció.

Zágoni Bettina perinatális szakember, édesanya az elmúlt években több különböző életszakaszhoz kapcsolódó megerősítő üzeneteket és képeket tartalmazó kártyacsomagot álmodott és valósított meg.

Szülőktől és pedagógusoktól is rendszerint kap olyan visszajelzéseket, amelyek azt mutatják, hogy ez a módszer a mindennapokban is működik.

A pozitív megerősítések ereje abban rejlik, hogy tényként jeleníti meg azt, amiben hinni szeretnénk és amit – valahol legbelül, szívünk legtisztább, még sértetlen pontján – magunk is tudunk. A pozitív megerősítés megajánl egy képet arról, milyen lehetek, mivé válhatok az életben, hogyan lehetek jelen egy hétköznapi vagy akár egy sorsfordító, kritikus pillanatban

– mondta a kártyák hatásmechanizmusáról Zágoni Bettina.

Bohár-Kovács Janka pszichológus, mese- és művészetterapeuta szerint egy mélyebb beszélgetéshez érdemes bevetni néha a verbalitáson túl más eszközöket is. Hiszen a képek, művészeti alkotások amellett, hogy kiválóan segítenek a feszültség oldásában, alkalmazhatóak egészen kis kortól is.

A gyermekek ugyanis előbb gondolkodnak képekben, mint fogalmakban, mivel a vizuális emlékezetük nemcsak hamarabb alakul ki, mint a verbalitáshoz kötődő memória, de gazdagabb és sokrétűbb is. Nem véletlen, hogy sok mentálhigiénés szakember képekkel dolgozik, mivel ez nagyban megkönnyíti a kommunikációt.

Ha már rutinszerűen beépítettük a pozitív megerősítéseket a mindennapokba, érdemes arra ügyelni, hogy ezeket jól és jókor használjuk – hívja fel a figyelmet Bohár-Kovács Janka.

Ne vigyük túlzásba, hiszen a toxikus pozitivitás is káros lehet, főképp a felnőttek esetében. Reálisan optimistának lenni annyit tesz, hogy a gyerek elől az élet nehézségeit nem eltitkoljuk, hanem úgy tálaljuk, hogy a problémákat meg lehet oldani. Belsővé kell tenni a belülről mozgósítható pozitív gondolatokat

– tette hozzá a pszichológus.

Rovatok