Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Földre az Axiom Space második, magánszemélyeket szállító űrhajója

2023. május 31., szerda 11:19

Visszatértek a Földre az Axiom Space magánvállalat által szervezett második magánjellegű űrmisszió utasai helyi idő szerint kedd este. A misszión először járt arab nő Rajjánah Barnavi szaúdi őssejtkutató személyében.

Barnavi és társai – köztük Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája – nyolc napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson. Hazatérésük a SpaceX amerikai magánvállalat Crew Dragon űrkapszulája segítségével történt, amely Florida közelében ért földet. A landolást a SpaceX és a houstoni székhelyű Axiom Space az interneten élőben közvetítette.

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula egy, az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, a pályafutása során minden más amerikainál több időt – 665 napot – az űrben töltő asztronauta, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el május 21-én a floridai Kennedy Űrközpontból űrbéli kirándulására. A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző-csapat tulajdonosa látta el.

Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizettek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de a cég korábban utalt arra, hogy a jegyek ára személyenként 55 millió dollár. A vállalat a tervek szerint idén további lehetőséget nyújt majd az űrutazásra az érdeklődő „turisták” számára.

Rovatok