Index Vakbarát Hírportál

Történelmi lépés: pénteken „élő” videót közvetítenek a Marsról

2023. június 1., csütörtök 14:10

Június 2-án, pénteken a történelemben először közvetíthetnek „élő” videót a Marsról – legalábbis abban az értelemben, amennyire ezt a jelenlegi technológia lehetővé teszi.

Az Európai Űrügynökség (ESA) adott tájékoztatást arról, hogy június 2-án – az ESA 20. születésnapja alkalmából – mintegy egy óra hosszan közvetítenek „élőben”  a Marsról.

A posztban ugyan élő videóként jellemezték a közvetítést, de később azt is hozzátették, hogy erre a szó szoros értelmében természetesen nincs lehetőség, hiszen a Föld és a vörös bolygó közt nem kicsi a távolság, és a fény sebességénél gyorsabban egyelőre nem tudunk információkat közvetíteni.

Mint írták, a két bolygó egymáshoz viszonyított pozíciójától függően 3-22 percbe telhet, mire elér hozzánk onnan az információ. Mindezzel együtt most a nézőknek lehetősége lesz arra, hogy olyan közelről és gyorsan láthassák a Marsot, mint még sosem.

Az ESA beharangozójában megjegyezték azt is, hogy a vörös bolygóról származó képek általában akkor készülnek, amikor a Marson lévő eszközök nincsenek közvetlen kapcsolatban a földi antennákkal (gyakran ez nem is oldható meg a bolygók állása miatt), és csak pár órával később továbbítják az adatokat.

Most viszont tényleg élőben fogják továbbítani a nyers képeket, mintegy egy órán keresztül. Az ESA szerint ez lesz az első hosszabb élő közvetítés a világűrből (a korábbi űrmisszióknál, például a tavaly ősszel végrehajtott DART-nál csak rövidebb ideig sikerült közvetíteni a fotókat).

A mostani esetnél nagyjából 18 perc lesz az időbeli eltérés a felvétel készítése, és a Földön való közvetítése közt: körülbelül 17 percbe telik, mire a jel a Földre érkezik, és 1 percbe az, hogy feldolgozzák, áthaladjon a különféle szervereken és a képernyőre kerüljön. AZ ESA azt is megjegyezte: kicsit bizonytalanok  ezekkel a számokkal kapcsolatban, mert még sosem próbálkoztak ilyesmivel, 

Őszintén szólva nem vagyunk 100 százalékig biztosak benne, hogy működni fog. De azért elég optimista vagyok. Normál esetben mi is csak napokkal később látjuk a Marson készült képeket, ezért nagyon izgatott vagyok, hogy láthatom a Marsot a mostani állapotában

– mondta James Godfrey, az ESA űrhajó-üzemeltetési részlegének vezetője. 

Rovatok