Index Vakbarát Hírportál

Lezárult egy korszak, megszűnt a világ egyik legnagyobb torrentoldala

2023. június 1., csütörtök 08:59

A RARBG, a világ egyik legnagyobb torrentoldala több millió felhasználójától búcsúzott. Az oldal, amely az új filmek és tévéműsorok megjelenésének egyik kiemelkedő és stabil forrása volt, több okra hivatkozott a működés megszüntetésére vonatkozó döntése mögött. A váratlan leállás egy korszak végét jelenti.

A 2008-ban alapított RARBG a torrentvilág egyik legfontosabb szereplőjévé nőtte ki magát. Az oldal nemcsak havi több millió látogatót vonzott a világ minden tájáról, hanem a megosztások egyik fő csomópontja is volt, áthidalva a szakadékot a szivárogtatók és a szélesebb kalózközönség között.

Azonban az oldal tizenöt éves működése váratlanul véget ért. Az oldal címlapján közzétett üzenetben a csapat búcsúzik. Az RARBG több okot is említ a váratlan döntés mögött, többek között a Coviddal kapcsolatos egészségügyi problémákat, amelyek az egyik érintett tragikus halálához vezettek. Az Oroszország és Ukrajna közötti háború is hatással volt a csapatra, a RARBG szerint az oldalnak mindkét oldalon harcoló tagjai voltak.

Az európai adatközpontok üzemeltetésének növekvő költségei is szerepet játszottak. És mivel a bevételek nehezen tudtak lépést tartani az emelkedő költségekkel, végül a webhely leállítása tűnt a legjobb megoldásnak.

Az infláció miatt a napi kiadásainkat lehetetlen elviselni. Ezért nem tudjuk tovább üzemeltetni az oldalt olyan hatalmas kiadások nélkül, amelyeket már nem tudunk zsebből fedezni. Egyhangú szavazás után úgy döntöttünk, hogy nem tudjuk tovább csinálni

– írták az üzemeltetők.

A leállás egyben a népszerű RARBG-kiadványok végét is jelenti, amelyek közül sokat más kalózoldalakon keresztül is megosztottak. Ezek a kiváló minőségű kiadások, amelyek a korai időszakot leszámítva soha nem tartalmaztak CAM-eket, a történelem legtöbbet letöltött kiadásai közé tartoznak – írja a Torrent Freak nevű oldal.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok