Index Vakbarát Hírportál

Feljavítja, kiszínezi és digitalizálja régi fotóit egy új alkalmazás

2023. június 4., vasárnap 19:30

Újabb szintre emelte a mesterséges intelligencia adta lehetőségek kiaknázását a MyHeritage nevezetű genealógiai vállalat, amely legújabb alkalmazásával lehetővé tette a régi, nyomtatott képek restaurálását, felbontásának javítását és akár újraszínezését is.

A mesterséges intelligencia, ahogy manapság már lassan minden, úgy a fotózás területére is hatással van – elég, ha csak az Adobe Photoshop új generatív mesterséges intelligenciájára gondolunk. Az ilyen és ehhez hasonló eszközök persze javarészt a profi felhasználóknak készülnek, azonban az átlagfogyasztók sem panaszkodhatnak, a Google Photos hamarosan megjelenő Magic Editorja ugyanis szintén egy ambiciózus projekt.

A buliba ráadásul most a MyHeritage nevezetű genealógiai vállalat is beszállt, amely azért fordult a mesterséges intelligenciához, hogy megkönnyítse a családok számára emlékeik megőrzését legújabb, Reimagine nevű alkalmazásával. Az új app fő célja, hogy segítsen a felhasználóknak könnyedén importálni az albumokban tárolt nyomtatott fényképeket, majd feljavítani azokat a felbontásuk javításával, a karcolások és gyűrődések kijavításával.

Sőt, a Reimagine a fekete-fehér fotók színének visszaállítására és az arcok animálására is képes – utóbbi funkció a MyHeritage által korábban Deep Nostalgiaként volt hirdetve.

Az iOS- és Android-rendszerre egyaránt elérhető alkalmazás használatához a régi fotóalbumok lapjairól kell fényképeket készíteni. Az alkalmazás azonosítja a különálló fotókat, és automatikusan kivágja és önálló képként elmenti őket. A beolvasás után további részleteket, például neveket, dátumokat és helyszíneket is hozzáadhat, hogy könnyebben megtalálhatók legyenek – ezek után pedig indulhat a varázslat.

Azt, hogy pontosan mire is képes az alkalmazás, az alábbi videóban tekintheti meg:

Rovatok