Index Vakbarát Hírportál

Új szintre léptek az SMS-es átverések

2023. június 5., hétfő 12:04

Egyre agyafúrtabb módszerekkel próbálnak a csalók hozzáférni a gyanútlan áldozatok bankszámlaadataihoz, a legújabb SMS-es átverő üzenetek ugyanis szinte megkülönböztethetetlenek a bankok által küldött valódi értesítőktől.

Ahogy arról már az Index is beszámolt, az elmúlt hónapokban ismét felütötték fejüket idehaza az SMS-es átverések. Korábban írtunk olyan, külföldi és magyar telefonszámokról egyaránt kiküldött üzenetekről, amelyekben azt írják, egy bizonyos rendelt csomag kézbesítése meghiúsult, de a Revolut, a Netflix és más nagyobb szolgáltatók nevével is visszaéltek már.

Az üzenetek a gyanútlan felhasználókat bizonyos esetekben ugyan átverhették, a többségükben azonban lerítt róluk, hogy csalásról van szó, azok ugyanis gyakran magyartalanul voltak megfogalmazva, illetve ékezeteket sem tartalmaztak, sőt mi több, előfordult, hogy még elgépelés is volt bennük.

Ezzel szemben a jelenleg terjedő SMS-ek már egy teljesen új szintet képviselnek, azok ugyanis az üzenetben található link kivételével egy az egyben megegyeznek a szolgáltatók által kiküldött eredeti üzenetek formátumával.

Az alábbihoz megszólalásig hasonlító üzenetet küld például az OTP Bank is, a „.com” végezetű link azonban már okot adhat a gyanakvásra.

Ugyancsak egyre többször fordul elő manapság, hogy olyan telefonszámokról érkezik átverő üzenet, melyről korábban valódi szolgáltatók, például a Facebook vagy a Google már küldött a kétlépcsős bejelentkezéshez elengedhetetlen megerősítő kódokat – ezzel is azt a hamis látszatot keltve a felhasználókban, hogy a kapott SMS valószínűleg megbízható lesz.

Ne is foglalkozzon velük!

Az átverő, csaló üzeneteket általában a következők jellemzik:

A legjobb, amit tehet az ilyen üzenetekkel, az az, ha teljesen figyelmen kívül hagyja, vagy egyenesen törli őket.

A legtöbb esetben azzal, ha a linkre kattint még semmi rosszat nem tesz, itt általában még olyan szenzitív adatokat kérnek be a csalók, mint a bankszámlaszám, CVC-kód vagy fiókjelszó – ezeket már semmiképp se adja meg, a biztonsága érdekében azonban a legjobb, ha a linket sem nyitja meg.

Rovatok