Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az öngyógyító robotbőr

2023. június 6., kedd 12:40 | tizenegy hónapja frissítve

Zhenan Bao stanfordi professzor munkatársaival fejlesztette ki a többrétegű, szintetikus bőrt, ami képes meggyógyítani magát. Az anyag 70 Celsius-fokon 24 óra alatt, szobahőmérsékleten egy hét alatt meggyógyítja magát.

Christopher B. Cooper, a Stanford hallgatója és a tanulmány társszerzője úgy nyilatkozott, szerintük ez az első olyan többrétegű, érzékelővel ellátott hártya, ami a gyógyulás során automatikusan átrendeződik. Az új bőr szinte megszólalásig hasonlít az emberi bőrhöz.

Ez egy nagyon fontos lépés abban, hogy újraalkossuk a rétegzett emberi bőrt, ami rekreálja magát a gyógyulási folyamat során. Az új anyagok érzékelik a környezet hőmérsékleti, mechanikai, elektromos változásait, de még a nyomást is felismerik

– mondta  Christopher B. Cooper.

Sőt, képesek meggyógyítani magukat. Sam Root, egy másik társszerző azt mondta, a műbőr puha és nyújtható. Ha átszúrjuk vagy belevágunk, minden réteg szelektíven meggyógyul. Csakúgy, mint a valódi emberi bőrnél –  olvashattuk a Fox Newson.

Az egyik réteg a nyomást, egy másik a hőmérsékletet, egy harmadik a feszültséget érzékelheti

– tette hozzá Root.

Az anyag 70 Celsius-fokon 24 óra alatt, szobahőmérsékleten körülbelül egy hét alatt meggyógyítja magát. Egy másik kutató hozzátette, hogy a mágneses tér által vezérelt navigációval és az indukciós fűtéssel kombinálva újrakonfigurálható robotokat építhetnek, amik változtathatják alakjukat, és érzékelik a deformációjukat.

Ez a hamis bőrt egészen hasonlatossá teszi többrétegű bőrünkhöz.

3 éves robotbőr

A találmány nem a legújabb szintetikusbőr-fejlesztés, a kutatók már 2020 májusában közzétették a CNBC-n, hogy új robotbőrt alkottak, amivel jobban tudnak érzékelni a robotok.

John Yiannis Aloimonos, a Marylandi Egyetem Számítástechnikai Tanszékének professzora akkor azt mondta, a mesterséges bőr lehetővé teszi a robotok számára, hogy sokkal részletesebben és finomabban fogják fel környezetüket. Ez nemcsak a biztonságos mozgásban segíti őket, hanem jobban tudnak emberek között dolgozni, előre tudják jelezni a baleseteket, és így el is kerülhetik őket. Ez a tapintásérzék segítheti a robotokat, hogy érezzék a hőmérséklet-emelkedést és az emberek közelségét is.

a tapintásérzék fejlesztése azért fontos, mert így emberszerűbbé válik a robot, és ez közelebb hozhatja őt hozzánk.

Aloimonos szerint a mesterséges bőr

lehetővé teszi a robotok számára, hogy sokkal kifinomultabban és érzékenyebben észleljék környezetüket.

A tapintás segítségével több információt szerzünk környezetünkről, ennek megfelelően módosítjuk cselekvéseinket, hiszen folyamatosan visszajelzést kapunk arról, hogy mit érintünk, és mivel lépünk interakcióba. A nagy cél az, hogy a robotok is ugyanazokkal a képességekkel rendelkezzenek, mint mi. Nos, ez mára egyre közelebb kerül.

Rovatok