Index Vakbarát Hírportál

Még tíz év, és véglegesen búcsút mondhatunk a jégnek az Északi-sarkon

2023. június 7., szerda 10:27

Rendkívüli mértékben melegedik az éghajlat az Északi-sarkvidéken. A következmények beláthatatlanok lehetnek.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy az Északi-sarkvidékről a tervezettnél nagyjából egy évtizeddel korábban eltűnhet a tengeri jég − ez egy újabb egyértelmű jele annak, hogy az éghajlati válság a vártnál gyorsabban zajlik, mivel a világ továbbra is folytatja a bolygót felmelegítő szennyezés kibocsátását − írta meg a CNN. 

A Nature Communications című folyóiratban kedden közzétett új tanulmány szerint az Északi-sarkvidék tengeri jege már a 2030-as években teljesen eltűnhet szeptemberben. Még ha a világ már ma jelentős mértékben csökkenti is a bolygót felmelegítő szennyezést, az Északi-sarkvidéken a 2050-es évekre még mindig jégmentes nyarak várhatók − jelentették a tudósok.

A kutatók az 1979 és 2019 közötti változásokat elemezték, különböző műholdas adatokat és éghajlati modelleket hasonlítottak össze, hogy felmérjék, hogyan változik az Északi-sarkvidék tengeri jege.

Megállapították, hogy a tengeri jég csökkenése nagyrészt az ember okozta, bolygónk felmelegedését okozó szennyezés eredménye, és a korábbi modellek alábecsülték az északi-sarkvidéki tengeri jég olvadásának tendenciáit.

Meglepődve tapasztaltuk, hogy a kibocsátások csökkentésére tett erőfeszítéseinktől függetlenül nyáron jégmentes lesz az Északi-sarkvidék, amire nem számítottunk

− mondta a CNN-nek Seung-Ki Min, a tanulmány vezető szerzője, a dél-koreai Pohang Tudományos és Technológiai Egyetem professzora.

A sarkvidéki jég télen felhalmozódik, majd nyáron elolvad, és jellemzően szeptemberben éri el a legalacsonyabb szintet, mielőtt a ciklus újrakezdődik.

Beláthatatlanok lehetnek a következmények

Ha az északi-sarkvidéki nyarak jégmentessé válnak, a hidegebb évszakokban a tengeri jég felhalmozódása sokkal lassabb lesz – mondta Min. Minél melegebb lesz, annál valószínűbb, hogy az Északi-sarkvidék a hidegebb évszakban is mentes marad a tengeri jégtől.

Egy „magasabb kibocsátási pálya” esetén − amennyiben a világ továbbra is égeti a fosszilis tüzelőanyagokat, és a bolygót felmelegítő szennyezés szintje tovább emelkedik − a tanulmány előrejelzése szerint az Északi-sarkvidéken augusztustól egészen októberig, a 2080-as évek előtt teljesen el fog tűnni a tengeri jég − mondta Min.

Az elmúlt évtizedekben az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegedett, mint a világ többi része. A NASA szerint a térségben már most is gyors ütemben csökken a tengeri jég: a szeptemberi tengeri jég évtizedenként 12,6 százalékkal zsugorodik.

Egy nyári, tengeri jég nélküli Északi-sarkvidék szörnyű hullámzó hatásokat váltana ki az egész világon. A fényes fehér jég visszaveri a napenergiát a Földről. Amikor ez a jég elolvad, feltárja a sötétebb óceánt, amely több hőt nyel el, ami további felmelegedést okoz − ez az úgynevezett „sarkvidéki erősödés” visszacsatolási folyamata.

Rovatok