Index Vakbarát Hírportál

Elrendelte a hadiállapotot Vlagyimir Putyin egy hamisított videón, több tévécsatornán leadták a közleményt

2023. június 7., szerda 06:25

Hadiállapotot jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszország-szerte sugárzott hamisított videón.

A deepfake technológiával generált hamis háborús tartalmak megszaporodtak az interneten Oroszország ukrajnai inváziója óta, ismeretlen tettesek korábban például egy hamis videót terjesztettek a fegyverletételre felszólító ukrán elnökről, Volodimir Zelenszkijről. De a Krímben is feltörték már az orosz tévécsatornákat.

Most pedig Oroszországban csaptak le a hekkerek: valaki, vagy valakik több orosz televízió- és rádiócsatornát is meghekkeltek, hogy egy hamisított Putyin-beszédet közvetítsenek – vette észre a PC World.

A magazin szerint a „beszédet” elsősorban néhány ukrán határhoz közeli város médiumaiban adták le, köztük Belgoroddal, Voronyezzsel és Rosztovval. A hamisított anyagban Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy Ukrajna behatolt az országba, ezért tömeges besorozások kezdődnek, az érintett határ menti területeken pedig kinyilvánítják a hadiállapotot.

Az Anonymous is beszállt a háborúba

A hekkertámadás tényét a Kreml szóvivője, Dimitrij Preszkov is megerősítette. Elmondása szerint a MIR-rádió és „néhány tvcsatorna” volt érintett az ügyben.

Peszkov arról is tájékoztatott, hogy a kormány átvette a megtámadott médiumok irányítását, és hozzálátott a helyzet stabilizálásához.

Mint arról korábban beszámoltunk, az egyik legnagyobb és legrégibb hacktivista szervezet, az Anonymous szintén beszállt a háborúba Ukrajna oldalán.

Egy ízben elérhetetlenné tették az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, a Russia Today hírtévé oldalát, de a honlaptörésnél messzebbre is jutottak, az orosz védelmi minisztériumtól pedig 200 gigabájt adatot loptak el, és tettek ki a netre, majd publikáltak másik 200 gigabájtot a Tetraedr belorusz fegyvergyártól.

Sikerült továbbá meghekkelniük az orosz televíziókat, amelyek háborús híreket és ukrán hazafias dalokat játszottak.

Az Index figyelemmel kíséri az ukrajnai háború legfontosabb történéseit, szerdai percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Rovatok