Index Vakbarát Hírportál

Révbe ért az Apple hároméves terve

2023. június 8., csütörtök 06:04

A keddi WWDC-n a legújabb szoftverek és a Vision Pro mellett az eddigi legerősebb rendszerchipjét is bemutatta az Apple, melyet egyenesen két új Macbe is belepakoltak – ezzel pedig véget ért az a hároméves folyamat, amelynek keretein belül a kaliforniai vállalat teljesen függetlenítette Mac-vonalát a külsőprocesszor- és a videókártya-gyártóktól.

Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt, a 2020-as Worldwide Developer Conference-en jelentette be az Apple, hogy az iPhone-ok, iPadek és Apple Watchok után a Macekbe is saját tervezésű rendszerchipeket helyeznek, ezzel teljesen új szintre emelve azt, hogy mire is lesz képes egy Mac. Az első chip, az Apple M1 néhány hónappal később már bele is került a MacBook Airbe, a MacBook Próba, a Mac minibe és az iMacbe is – azóta pedig megállíthatatlan az amerikai cég.

Egy évvel később, 2021 novemberében már a sokkal erősebb M1 Pro és az M1 Max is számítógépekbe került, 2022 márciusában az M1 Ultrával pedig le is zárták első saját fejlesztésű chipcsaládjuk ezen generációját. Tavaly nyáron már az M2-es lapkát reklámozták, mely elsőként az újratervezett MacBook Airben kapott helyet; idén januárban pedig a MacBook Prók is frissültek az M2 Pro és M2 Max chipeknek köszönhetően. Az M2-es családból tehát csak egyetlen tag hiányzott már, az M2 Ultra, melyet már a 2023-as WWDC legelején le is leplezett az Apple, sőt mi több, egyből két új Macbe is belerakták, amellyel hároméves időszakot zártak le.

Állítólag nincs vetélytársa

Az M2 Ultra elképesztő teljesítményt nyújt profi felhasználóink legigényesebb munkafolyamataihoz, miközben az megőrzi az Apple szilíciumok iparágvezető energiahatékonyságát. A CPU, a GPU és a Neural Engine hatalmas teljesítménynövekedését a 800 GB/s-os memória-sávszélességgel kombinálva egyetlen SoC-ban, az M2 Ultra a világ legerősebb chipje lett, amelyet valaha személyi számítógéphez készítettek

– fogalmazott Johny Srouji, az Apple hardvertechnológiákért felelős vezető alelnöke.

Azt persze, hogy mindezt milyen mérések alapján állapították meg, egyelőre nem közölte a cég, és bár kétségtelen, hogy az M2 Ultra valóban igazi erőmű lesz, nehéz elhinni, hogy egyaránt a processzor és a grafikus egység területén is sikerült valami olyat alkotnia az Apple-nek, amit más korábban soha nem tudott elérni.

Akárcsak az előd, az M2 Ultra is két M2 Max lapkából épül fel, amelyeket az UltraFusion, az Apple iparágvezető, egyedi fejlesztésű csomagolási technológiája köt össze. Az UltraFusion egy szilícium interposert használ, amely több mint tízezer jellel köti össze a lapkákat, és több mint 2,5 terabyte/s processzorok közötti sávszélességet biztosít. Az UltraFusion architektúra emellett lehetővé teszi, hogy az M2 Ultra egyetlen chipként jelenjen meg a szoftverek számára, ami azt jelenti, hogy a kódot nem kell újraírni az M2 Ultra rendkívüli teljesítményének kihasználásához.

Erőből tényleg nem lesz hiány

Az M2 Ultra 24 magos processzora 16 új generációs nagy teljesítményű magból és nyolc új generációs nagy hatékonyságú magból áll, amelyek az M1 Ultrához képest akár 20 százalékkal gyorsabb teljesítményt nyújtanak. A grafikus egység 60 vagy 76 új generációs maggal konfigurálható. Ez akár 12-vel több magot és akár 30 százalékos javulást jelent az M1 Ultra már alapból kiemelkedő grafikus egységéhez képest.

Az M2 Ultra 800 GB/s rendszermemória-sávszélességgel rendelkezik, ami jóval nagyobb, mint bármi, ami egy PC-ben található. Mindez 192 gigabyte egységesített memóriával egészül ki, mely az Apple szerint ugyancsak olyan munkafolyamatokat tesz lehetővé, amelyek PC-n nem lehetségesek – az M2 Ultra például olyan hatalmas gépi tanulási munkameneteket képes egyetlen rendszerben betanítani, amelyeket a legerősebb diszkrét grafikus egység sem képes feldolgozni.

Az M2 Ultra a felsoroltak mellett még egy 32 magos Neural Engine-t is tartalmaz, amely másodpercenként 31,6 trillió műveletet végez, ami 40 százalékkal gyorsabb teljesítményt jelent az elődhöz viszonyítva. Javult a kijelzőkezelő is, amelynek köszönhetően az M2 Ultra már hat Pro Display XDR-t is támogat, több mint 100 millió képpontot vezérelve.

Egy korszak vége

Önmagában persze a chip nem sokat ér – azokat ugyanis az Apple külön nem árusítja, így rögtön két új Macbe is belehelyezték. Az egyik a második generációs Mac Studió, mely először 2022 márciusában mutatkozott be, míg a második a Mac Pro, melyet 2019-ben mutatott be az Apple, akkor még az Intel által szolgáltatott processzorokkal és az AMD által készített videókártyákkal.

Utóbbi az utolsó Max volt az Apple palettáján, melyben még nem a saját gyártású chipjeinek valamelyike ketyegett, így a június 5-i nap nemcsak a Vision Pro leleplezése miatt nevezhető legendásnak, hanem azért is, mert ugyan egy év csúszással, de a cupertinói cég teljesen függetlenedni tudott az Inteltől és az AMD-től. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben az Apple már csakis kizárólag olyan készülékeket fog árusítani, melyekben a saját chipjeik fognak ketyegni – ezzel pedig még erősebb optimalizáltságot érhetnek el a hardver és a szoftver között.

Az új Mac Studio és Mac Pro egyébként már most előrendelhető az Apple weboldalán keresztül, a szállítást előreláthatólag pedig még júniusban elindítja a vállalat.

(Borítókép: Tim Cook. Fotó: Philip Pacheco / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok