Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak viszik a Holdra Európa űreszközeit

2023. június 13., kedd 18:18

Kína következő holdszondája, a Csang'e–6 az európai és a francia űrügynökségek eszközeit fogja szállítani − közölte kedden a China Aerospace Science and Technology Corporation.

A tervezett hasznos teher két tudományos műszer a holdfelszín kutatásához − közölte a vállalat a kínai Twitternek nevezett Weibo nevű alkalmazáson közzétett bejegyzésében.

Az együttműködés a Kínai Nemzeti Űrügynökség két egyetértési nyilatkozatából következik, amelyeket a múlt héten írt alá az Európai Űrügynökséggel és a Centre National d'Etudes Spatiales francia űrügynökséggel − közölte a kínai állami Hszin-hua hírügynökség.

Az európai berendezés egy negatív ionanalizátor, amely bolygókutatásról szóló alapkutatásokra használható, a francia műszer pedig egy olyan detektor, amellyel a radongázt és bomlástermékeit lehet mérni a Holdon.

A kínai holdkutatási program szerint a Csang'e–6-küldetést a tervek szerint 2024 körül indítják, hogy a Hold túlsó oldaláról hozzon mintákat. Ha a küldetés sikerrel jár, ez lesz az első alkalom, hogy az emberek mintákat szereznek a Hold túlsó oldalról.

Rovatok