Index Vakbarát Hírportál

Új orrcsepp segíthet az agyvérzésből felépülésben

2023. június 13., kedd 11:01

Ha beválik a klinikai teszteken, az új gyógyszer azokon is segíthet, akik késve kapnak segítséget.

Jelenleg ha valaki agyvérzést kap, és pár órán belül nem jut orvosi ellátáshoz, a felépülés esélyei végleg és jelentősen romlanak. A jövőben ezeket az esélyeket javíthatja az az orrcsepp, amelyet a svéd Gothenburg Egyetem, a Kölni Egyetem és a Cseh Tudományos Akadémia munkatársai fejlesztettek ki.

A különleges csepp egy C3a nevű peptidet tartalmaz, amely az idegrendszerben természetes körülmények között is jelen van. A szert bemutató tanulmány szerint az egereken végzett kísérletek során a csepp hatására az állatok gyorsabban és nagyobb mértékben nyerték vissza mozgási funkcióikat. 

Az MRI-vizsgálatok igazolták, hogy több idegi összeköttetés regenerálódott, és aktívabbak voltak az idegszövetben karbantartásért és sebgyógyulásért felelős sejtek, az úgynevezett asztrociták. Megállapították továbbá, hogy az orrcsepp 

jóval a kezelés után is kifejtette jótékony hatását

– ezzel együtt kiderült az is, hogy káros lehet, ha a cseppet túl hamar alkalmazzák, és gyulladásos folyamatokat váltanak ki vele.

Ennél az eljárásnál nem kell versenyt futni az idővel

– mondta a kutatást vezető Marcela Pekna, a Göteborgi Egyetem professzora.

A klinikai gyakorlatban alkalmazva minden sztrókos páciens megkaphatja, azok is, akik túl későn érkeznek a kórházba a trombolízishez vagy trombektómiához. Azok, akiknél maradandó mozgássérülés keletkezik a vérrög eltávolítását követően, szintén jobb eséllyel számíthatnak felépülésre ezzel a kezeléssel

– tette hozzá.

A gyógyszer emberi alkalmazásának első klinikai tesztjeit most készítik elő.

(New Atlas)

Rovatok