Index Vakbarát Hírportál

Még csak 14 éves, de már Elon Musknak dolgozik

2023. június 14., szerda 14:13

Világviszonylatban is egyedülálló, amit a 14 éves Kairan Quazi vitt véghez, aki hamarosan végez egyetemi tanulmányaival, és már felvételt nyert Elon Musk cégéhez, a Space X-hez.

Igazi csodagyerek hírében áll az Alameda megyei Pleasantonból származó Kairan Quazi, akiről születésétől kezdve sejtették a szülei, hogy gyors fejlődése nem épp hétköznapi, ám az iskolás évei beköszöntével vált csak igazán nyilvánvalóvá a különbözősége. Harmadik osztályos volt, amikor a tanárai is belátták, hogy az ő tanulási képességeivel a többi diák nem tudja tartani a tempót. Időközben kiderült, hogy rendkívül magas az értelmi és érzelmi intelligenciája, sokkal érettebb a kortársainál, így nagyobb ütemben is képes tanulni.

Kilencévesen – ami itthon az általános iskola harmadik-negyedik osztályát jelenti – jelentkezett a Las Positas Community Főiskolára, ahonnan két évvel később, 11 évesen igazolt át a Santa Clara Egyetemre (SCU). Míg a legtöbb egyetemi hallgató 21-22 évesen fejezi be a felsőfokú tanulmányait, ez Quazi esetében 14 évesen jött el. A fiú hozzájuk képest még annyira fiatal, hogy nem szavazhat, nem vezethet autót, nem nézhet meg 18 éven felülieknek való horrorfilmet a moziban, és nem mehet el a többi végzőssel bulizni. Quazi azonban nem érzi úgy, hogy gyors fejlődése miatt nem volt gyerekkora, és az egyetemi évei alatt sem tapasztalt semmi szokatlant.

Tárt karokkal várja Elon Musk

Quazi a napokban diplomázik a Santa Clara Egyetemen, és saját bevallása szerint sokkal kifizetődőbb volt az ottani oktatás az általános iskolában tapasztaltakhoz képest. Utóbbiban csak egy harmadik osztályos lázadónak tartották, míg az egyetemen már elismerték a képességeit. Ahogy a 14 éves fiú beszámolt róla, ha átlagos ütemben haladt volna, még csak most végezné el a középiskolát, de szerinte semmi értelme nem lett volna késleltetni a fejlődését. 

Mielőtt az SCU-ra került, gyakornokként dolgozott az Intel Labs techcégnél – ő volt a legfiatalabb a csapatában. Júliusban pedig újabb fejezet nyílik az életében: ekkor kezd szoftvermérnökként dolgozni a Space X-nél, Elon Musk cégénél, így édesanyjával Washingtonban kell költözniük. Az interneten fellelhető adatok szerint a Space X-nél egy ilyen munkakörben dolgozó munkavállaló kezdő fizetése évi 130 és 170 ezer dollár között lehet, azaz jelenlegi árfolyamon 44,4-58,1 millió forint. Ez havi bontásban körülbelül 4,8 millió forintra jön ki.

Mozart pár évesen már zenét szerzett

Kortársaikat túlszárnyaló tehetségek már évszázadok óta léteznek, akik a művészetek mellett a sportban vagy a tudományban is jeleskednek. Egy kilencéves kisfiú, Awonder Liang például a legfiatalabb, aki sakkban valaha lepipált egy nagymestert. Egyes zeneszerzők is igen fiatalon kezdtek alkotni: a zongorista Frédéric Chopin hétévesen írta meg első zeneművét, míg Cziffra György és Liszt Ferenc világszerte ismert, magyar származású zongoraművészek kilencéves korukra már profinak számítottak, a zongorista-zeneszerző Wolfgang Amadeus Mozart pedig már négyévesen püfölte a billentyűket. 

Blaise Pascal francia matematikus-fizikus 16 éves volt, amikor megalkotta a később róla elnevezett Pascal-törvényt, míg az indiai származású, alig hét évet élt Edmund Thomas Clint rövid élete során több mint 25 ezer festményt vitt vászonra.

Nála senki nem okosabb

Marilyn vos Savant neve kevésbé csenghet ismerősen a magyarok számára, holott 228-as IQ-val ő birtokolja a világ valaha volt legokosabb embere címet. Gyerekkorában a kortársainál jóval eszesebb volt, de nem számított csodagyereknek, ezért lepett meg mindenkit, amikor a 10 éves korában kitöltött IQ-tesztje elképesztően magas, 228-as eredményt mutatott. A direkt gyerekek intelligenciájának mérésére specializált Stanford–Binet-teszt úgy határozza meg a végső pontszámot, hogy az alany valós életkorát hasonlítja össze a teszteredmények által sugallt „mentális életkorral”. A 10 éves lány a teszt szerint mentális fejlettségben egy 23 éves felnőttnek felelt meg, a képlet ebből hozta ki az extrém magas értéket.

Később felmerült, hogy a tesztnek egy akkor már rég elavult, 20 éves verzióját töltötte ki, a naprakész változat pedig akkor már 170-nél magasabb értékeket nem tudott mérni. Később, már felnőttkorában egy másik IQ-tesztet, a direkt a kiemelkedő intellektus mérésére specializált Mega-tesztet is elvégezte, az csak 186-os IQ-t állapított meg. Ettől függetlenül a gyerekkori 228-as eredményével 1986-ban, vagyis harminc évvel a teszt után bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, és ezzel egy csapásra híres lett. Bár óriási viták voltak körülötte, Savant három kiadáson át szerepelt a rekordok könyvében mint a legmagasabb IQ tulajdonosa, mígnem 1990-ben kivették ezt a kategóriát, mivel nem egyértelmű a tesztek megbízhatóságának megítélése. 

Rovatok