Index Vakbarát Hírportál

Bárki zsebébe kerülhet hőkamera

2023. június 17., szombat 16:01

A lencsék tették drágává a jó minőségű eszközöket, de az ausztrál fejlesztés elhárítja ezt az akadályt.

A hőkamerák, mint ismert, láthatóvá alakítják a hő infravörös sugárzását, így kiválóan alkalmasak állatok, emberek vagy melegedő gépek, elektromos berendezések felismerésére és megfigyelésére. A hő ábrázolása nagyon hasznos különböző iparágakban, a haditechnikától a vadászatig, az épületgépészettől a kémkedésig.

Az infravörös fényt nemcsak a James Webb űrteleszkóp használja a világegyetem első galaxisainak felfedezésére, de használható járványhelyzetben tömeges hőmérésre vagy földrengés sújtotta területen a romok alatt rekedtek felkutatására is. Egy ilyen kamera azonban nem olcsó mulatság, ezért a szűken vett alkalmazási területein kívül nem terjedt el. Még.

A Flinders Egyetem munkatársai arról adtak hírt az Advanced Optical Materials szaklapban, hogy az általuk kifejlesztett olcsó lencsével hamarosan a nagyközönség is zsebre vághat majd egy hőkamerát.

Az ilyen kamerákat az teszi méregdrágává, hogy különleges, germániummal vagy szelénnel ötvözött lencsére van szükség hozzájuk, ami ahelyett hogy elnyelné, képes fókuszálni az infravörös sugarakat. A szükséges anyagok egy része ritka, más része mérgező.

Az ausztrál szakemberek által kifejlesztett új lencse sokkal közönségesebb, szénnel és ciklopentadiénnel dúsított polimerből készül, ami egyszerű műanyagipari technikával kezelhető, vagyis egyszerűbb, kevésbé energiaigényes és tetszőleges alakban előállítható.

Az új anyag a látható fény tartományában nem áttetsző, vagyis teljesen sötét, de közben a infravörös tartományban átlátszóbb, mint bármilyen más, ma ismert műanyag.

Az olcsó hőkameráknak több olyan alkalmazási területe is van, ahol az említett korlátok miatt nem tudott továbblépni a technikai fejlődés. A ködön átlátó, önvezető autók esetében a több millió germániumlencsés rendszer előállítása jelentene problémát, míg a mezőgazdaságban például az öntözés hatékonyságának ellenőrzésére megfelelő minőségben eddig valószínűleg túlzottan költséges mulatság volt a legtöbb helyen.

Az olcsó hőkamerák nemcsak a mobilokban vagy otthoni elektronikai rendszerekben jelenhetnek meg a jövőben, de akár új generációs, miniatűr füstjelzőket is építhetnek belőlük.

(TechXplore)

Rovatok