Index Vakbarát Hírportál

Így nézhet ki az Apple következő nagy dobása

2023. június 20., kedd 05:40

Lassan három éve, hogy piacra dobta az Apple az első fejhallgatóját, amely az AirPods Max névre hallgat, az amerikai vállalat azonban azóta sem adott ki új verziót a készülékből. Az információk szerint idén ősszel ez változhat, így a grafikusok elképzelték, hogyan is nézhet ki a fejhallgató második generációs változata, annak fényében, hogy az Apple nemrégiben a Vision Pro személyében egy második, fejre helyezhető készüléket is bemutatott.

Kevesebb mint két hét alatt több mint 50 millióan nézték meg az Apple virtuális valóságon alapuló szemüvegének bemutatóját a YouTube-on, amivel a Vision Pro leleplezése a vállalat eddigi legnézettebb videója lett. A készülék futurisztikus megjelenése és víziója az egész internet érdeklődését felkeltette, így persze nem meglepő a kattintásáradat – ami azonban még érdekesebb, az talán az, hogy a Vision Pro megjelenése milyen hatással lesz a már létező Apple-termékekre: a szemüveg ugyanis a vállalat bemutatói alapján szinte az összes multimédiás eszközt képes lesz helyettesíteni.

A bemutató után grafikusok és dizájnerek százait ihlette meg a Vision Pro kinézete, melyet az elmúlt napokban megpróbáltak több, már korábban bemutatott Apple-termékkel ötvözni, így született meg például az a második generációs AirPods Max koncepció is, amely a VR-szemüveg fejpántját ötvözi az Apple prémiumárazású fejhallgatójával.

Ideje lenne már frissíteni

Az Apple még 2020 decemberében mutatta be első fejhallgatóját, mely a parányi, hallójáratba helyezhető sima AirPodsokkal ellentétben egyszer sem frissült az elmúlt, közel három év alatt, így a felhasználók jogosan várják, hogy az almás cég végre bemutasson egy második generációs modellt.

Az első AirPods Max olyan tulajdonságokkal kecsegtetett, mint a magas minőségű hangzás, az adaptív EQ, az aktív zajszűrés vagy éppen a térbeli hangzás támogatása – hamar kiderült azonban, hogy a fejhallgató számos hátránnyal is rendelkezik. Az első például az, hogy nem támogatja a lossless, azaz veszteségmentes hangfájlok lejátszását, de a tulajdonosok a készülék súlyára is panaszkodtak.

Az AirPods Max ugyanis a konkurens gyártók fejhallgatóival ellentétben elsősorban alumíniumból készül, mely bár strapabíróbb, mint a műanyag, sajnos sokkal nehezebb is, ami a kényelem szempontjából semmiképp sem elhanyagolható.

Ebből kiindulva Parker Ortolani grafikus egy könnyebb és kényelmesebb dizájnt álmodott meg, mely elsősorban az ergonómiára helyezi a hangsúlyt a Vision Próból átvett fejpántnak köszönhetően.

Akár így is kinézhet

Mint írtuk, Ortolani a koncepciójában a meglévő AirPods Max pántot a Vision Pro fejpántjához hasonlóval helyettesítette, meghagyva azt a különálló tárcsát is, amit az illeszkedés beállítására lehet használni – elmondása szerint mindezzel kényelmesebb és a levegő által könnyebben átjárható kialakítás érhető el.

A Vision Pro fejpántjának használatával az AirPods Max dizájnja mindezek mellett összecsukhatóvá is válhatna, ellentétben az első generációs modellel, amely miatt ugyancsak számtalan felhasználó panaszkodott. A Vision Próval való hasonlóságok a jobb oldalon található új, MagSafe-stílusú csatlakozóval folytatódnak, amelyet Ortolani elképzelése szerint töltésre és veszteségmentes hanglejátszásra lehetne használni – ezzel ugyancsak megoldva egy olyan problémát, ami az első generációs fejhallgatóval kapcsolatban sokakat zavart.

A grafikus végül a színekre is kitért, éjfekete, ezüst, csillagfény és asztroszürke variációkban dobná piacra az új fülhallgatót. Parker terve persze valószínűleg csak koncepció marad, ettől függetlenül azonban rendkívül jó látni, hogy egy új termék bevezetése milyen hatással lehet a korábbiak megjelenésére. Az Apple legközelebb szeptemberben fog bemutatót tartani, ahol szinte biztosra vehetően az iPhone 15-ös telefonoké lesz a főszerep, emellett azonban benne van a pakliban, hogy az új AirPods Maxok is itt mutatkoznak majd be.

(Borítókép: Tim Cook. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok