Index Vakbarát Hírportál

Egyre több tinilány szenved étkezési zavaroktól a koronavírus óta

2023. június 21., szerda 09:24

Jelentősen megnőtt az étkezési zavarokkal küzdő tizenéves lányok száma a koronavírus-járvány óta. A szakértők aggódnak, hogy az egyenlőtlen egészségügyi ellátási rendszer miatt sokak esetében még a diagnózis felállítása sem történik meg.

A Lancet Child And Adolescent Health című szakfolyóiratban közzétett új tanulmány szerint 2020 márciusa óta a 13–16 éves lányok körében 42 százalékkal, a 1719 évesek körében 32 százalékkal lett magasabb az olyan étkezési zavarok száma, mint az anorexia vagy bulimia.

Míg a Sky News beszámolója szerint az öncsonkításos esetek száma pedig 38 százalékkal nőtt a 1316 éves lányok körében.

A tanulmány alapját a Manchesteri Egyetem, a Keele Egyetem, az Exeteri Egyetem és a The McPin Foundation mentálhigiénés kutatással foglalkozó jótékonysági szervezet által végzett kutatás adta, amely az Egyesült Királyság 1881 általános orvosi rendelőjének több mint kilencmillió betegének egészségügyi adatait vizsgálta 2010 és 2024 között.

Az eredményeket a Beat nevű, evészavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet adatai is alátámasztják, amely szerint a világjárvány idején 300 százalékkal nőtt a segélyvonalára érkező hívások száma.

A jótékonysági szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az egyenlőtlen egészségügyi ellátási rendszer a tehetősebb háttérrel rendelkező gyermekeknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálja a betegséget. Ezt bizonyítja az is, hogy még a koronavírus-járvány előtt is gyakoribb volt az evészavar diagnózisa jómódú tinilányok körében.

A pandémia után ez a különbség még tovább nőtt: a korábbi tendenciákhoz képest a gazdagabb családokban élőknél 52 százalékkal volt magasabb a diagnózisok aránya, míg a szegényebb hátterűeknél 22 százalékkal nőtt az esetek száma.

Tom Quinn, a Beat evészavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet külső ügyekért felelős igazgatója elmondta, hogy ugyan ezek a számok sokkolóak, de nem meglepőek.

Azt is tudjuk, hogy az NHS több gyermeket és fiatalt kezel, mint valaha, az egészségügyi szakemberek pedig óriási terhelésnek vannak kitéve

– tette hozzá a tanulmányt kommentálva.

Az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium (NHS) szóvivője elmondta: „Tisztában vagyunk azzal, hogy az étkezési zavarok milyen pusztító hatással lehetnek az egyén és a család életére, ezért 2024 márciusáig további évi 2,3 milliárd fontot fektetünk be az NHS mentális egészségügyi szolgáltatásaiba, hogy Angliában több felnőtt, gyermek és fiatal részesülhessen megfelelő kezelésben.”

Rovatok