Index Vakbarát Hírportál

Meghalt John Goodenough

2023. június 26., hétfő 12:41

A legidősebb Nodel-díjas találmánya ott van mindenki zsebében.

Egy hónappal 101. születésnapja előtt elhunyt John Bannister Goodenough, a lítiumion-akkumulátor egyik megalkotója, aki találmányáért 2019-ben minden idők legidősebb díjazottjaként megkapta a kémiai Nobelt – írja a D News.

Goodenough a németországi Jénában született amerikai szülők gyermekeként. A Yale Egyetemen tanult matematikát, és a második világháború alatt meteorológusként szolgált az amerikai hadseregben. 1952-ben fizikusként szerzett doktorátust, majd az MIT-n és az Oxfordi Egyetemen tanított.

A Nobel-díjat megosztva elnyerő brit Stan Whittingham volt, aki először felfedezte, hogy a lítium titán-szulfid rétegek között tárolható. Goodenough ezt fejlesztette tovább kobaltalapú katóddal, így megalkotva az akkumulátort, ami ma minden hordozható eszközben előfordul a mobiloktól a porszívókig.

Goodenough 24 éven át dolgozott az MIT Lincoln Laboratóriumában, és komoly szerepet játszott a random-access memory, a RAM kifejlesztésében – ez a számítógépek processzorai által munka közben használt belső memóriaként szintén a mindennapok szerves része.

Rovatok