Index Vakbarát Hírportál

Elkerülhetjük-e a jövő negatív forgatókönyveit?

2023. július 3., hétfő 13:20

Az emberiség előre látható és tervezhető jövőjéről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök Rab Árpád jövőkutatóval a Kék bolygó című podcastjének hétfői adásában.

Rab Árpád, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutató Intézet tudományos főmunkatársa azt vizsgálja, hogy a jelenben meghozott különböző döntéseknek milyen következményei lehetnek, és ezeket hogyan lehet úgy módosítani, hogy a jó forgatókönyvek érvényesüljenek.

Áder János arról kérdezte a kutatót, hogy lehetséges-e a munkaerőpiac alakulásáról vagy a demográfiai folyamatokról öt-tíz évre előre következtetni. Rab Árpád szerint ha azt látjuk, hogy Magyarországon tíz éven belül megnövekszik a nyári átlaghőmérséklet, a lakosság 25 százaléka pedig 65 év feletti, akkor már most fejleszteni kell olyan technológiákat, amelyek majd az idősek életét segítik.

Áder felvetette, hogy a Föld erőforrásai végesek, mégis úgy bánunk velük, mintha korlátlanul rendelkezésünkre állnának. Rab szerint az egyik legnagyobb dilemmája az emberiségnek az ebből való kiútkeresés, szerinte az egyetlen megoldás a hatékonyság erősítése. A kutató kifejtette, az a helyes irány, ha a technológiát arra használjuk, hogy megosszuk az erőforrásainkat. Erre példaként a parkolás modelljét hozta: ameddig ő dolgozik, kiadja a helyet másnak, és így ketten használnának egy parkolóhelyet.

„Alakíthatjuk a jövőt, vagy alkalmazkodnunk kell hozzá?” – vetette fel a kérdést Áder.

Rab szerint alakíthatjuk, de alkalmazkodnunk is kell.

Az az ideális, ha az alkalmazkodás képessége belső motivációból fakad, és nem ránk kényszeríti ezt egy szabályozás. A gyorsan változó világ több alkalmazkodást követel, de mi alakítjuk a jövőt, az nincs egy kőtáblára írva.

Áder János vendége a következő adásban is Rab Árpád lesz, akkor a mesterséges intelligenciáról fognak beszélgetni.

A Kék Bolygó adását teljes egészében ide kattintva tudja megtekinteni.

Rovatok