Index Vakbarát Hírportál

Aggasztó adatokat közöltek a cukorbetegek számáról

2023. július 4., kedd 10:07

Egy friss kutatás szerint a cukorbetegek száma a jelenlegi 529 millióról 1,3 milliárdra fog emelkedni 2050-re. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő étrenddel és testmozgással megelőzhető a betegség.

A cukorbetegség jelenleg minden tizedik felnőttet érint világszerte, ötből egy ember pedig nem is tudja, hogy beteg. A legtöbbüknél 2-es típusú diabéteszt diagnosztizálnak, amely a mozgásszegény életmóddal és az elhízással áll összefüggésben – írja a health.com.

A szakemberek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy megfelelő étrenddel és testmozgással megelőzhető a 2-es típusú diabétesz kialakulása. Az 1-es típusú diabétesz azonban nem megelőzhető. Azt ugyanis egy autoimmun reakció okozza, amely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjeit. 

Egy friss kutatás szerint a probléma a jövőben csak tovább súlyosbodhat: a cukorbetegek száma a jelenlegi 529 millióról 2050-re több mint 1,3 milliárdra nőhet.

A betegség terjedéséhez több tényező is hozzájárulhat. Liane Ong PhD, a tanulmány első szerzője és az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME) vezető kutatója elmondta, hogy 16 olyan tényezőt vizsgáltak meg, amelyek összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú diabétesszel, és megállapították, hogy világszerte az elhízás a legnagyobb felelős a cukorbetegségek kialakulásáért.

Problémát jelent az is, hogy egyre elterjedtebbek a sokáig elálló, magas kalóriatartalmú készételek, miközben a korlátozott anyagi lehetőségek miatt az egészséges élelmiszerek háttérbe szorulnak.

Michael B. Natter, a NYU Langone Health endokrinológusa szerint a minőségi alvás hiánya és a fokozott stressz is összefügg a magas vércukorszint és a cukorbetegség kialakulásával.

Elmondása szerint az alvás hiány és a stressz is megemeli a kortizol nevű hormont, és a krónikusan magas kortizolszint idővel megnövekedett glükózszinthez vezethet.

Rovatok