Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a Vatikán etikai kódexe a mesterséges intelligenciáról

2023. július 5., szerda 15:13

A Vatikán kiadta új, a mesterséges intelligencia etikus használatáról szóló irányelveit.

Az irányelveket tartalmazó dokumentum a Vatikán és a technológia világa közötti kapcsolatok – Ferenc pápa egyik szavával élve „találkozások” – eredményeként jött létre – írja George A. Tilesch, a PHI elnöke LinkedIn-bejegyzésében.

Mint a szakértő hozzáteszi, ez három okból is üdvözlendő.

Egyrészt a szakember úgy véli, hogy a mesterséges intelligenciát övező etikai viták középpontjában olyan, az emberi társadalommal kapcsolatos nagyívű kérdések állnak, mint például a méltányosság fogalma. Tilesch szerint ezekről a témákról a társadalomnak minél többet kellene beszélnie, és a Vatikán projektje hozzájárul a párbeszédek folytatásához.

Másrészt Tilesch úgy látja, hogy a Vatikán irányelvei ésszerű és megfelelően józan értékelést tartalmaznak a mesterséges intelligencia felügyeletének lehetséges megközelítéseiről. 

Harmadszor, az irányelvek hivatkoznak a Világgazdasági Fórum Empowering AI Leadership – C-suite Toolkit című, a mesterséges intelligenciát érintő kérdéseket körüljáró dokumentumára, melynek szakértőkből álló szerzői csapatában George A. Tilesch is szerepel.

Soha nem gondoltuk volna, hogy munkánkat végül a Vatikán is idézni fogja

– írja Tilesch a bejegyzésben.

Rovatok