Index Vakbarát Hírportál

Egy fontos kérdésben döntött szigorításról Kína, alapos indok volt rá

2023. július 5., szerda 21:15

Kína szigorítja exportja feltételeit nemzetbiztonsági érdekből, mondta el hétfőn a Kínai Kereskedelmi Minisztérium. Az Egyesült Államok szintén szigorít, Kína technológiai hozzáféréseit próbálja korlátozni.

A következő hónaptól különleges engedélyre lesz szükség, ha galliumot vagy germániumot szeretnénk importálni Kínából – írja a BBC

A szigorítást azután hozta meg a kínai kormány, hogy Washington lépéseket tett afelé, hogy meggátolja Kína hozzáférését a fejlettebb mikrochipekhez. Az amerikai kormány attól tart, hogy esetleg katonai fejlesztési célra használná ezeket a távol-keleti szuperhatalom.

Ezek az ezüstös fémek rengeteg technikai eszközben használatba kerülnek, lehetnek félvezetők, valamint felhasználják kommunikációs és katonai eszközökben is. Továbbá kulcsfontosságú szerepük van a napelemekben is.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter óva intette a kormányt a Washington és Peking közötti gazdasági kapcsolatok megszakításáról és annak kockázatáról. A miniszter csütörtökön indul négynapos látogatására a kínai fővárosba.

Úgy gondolom, hogy mi nyerünk, és Kína profitál ebből a nyitott kereskedelemből és befektetésből. Katasztrofális lenne, ha megpróbálnánk elszakadni Kínától

– mondta a pénzügyminiszter egy korábbi kongresszuson. 

Rovatok