Index Vakbarát Hírportál

Csevegőrobot biztatta II. Erzsébet királynő megölésére az elfogott merénylőt

2023. július 6., csütörtök 12:59

Egy férfi nyílpuskával akart végezni II. Erzsébet királynővel, miután egy chatbot biztatta erre a tettre. A szimulált barátnő szerelméről biztosította és támogatta terveiben a zavart fiatalembert.

A Windsor-palota őrsége elfogta a 19 esztendős Jaswant Singh Chailt 2021 karácsonyán, aki a palota kerítésén átmászva nyílpuskával akart végezni II. Erzsébet angol királynővel.

Az eset miatt indult bírósági ügyben elhangzott, hogy Singh tettét a brit gyarmatosítók vezetésével elkövetett 1919-es Jallianwala Bagh-i mészárlás és a Star Wars ihlette.

Jaswant nemcsak szikhnek, hanem sithnek is tekintette magát. Az ügy legkülönösebb része azonban, hogy a fiatalembert egy „Sarai” nevű chatbot biztatta tette elkövetésére.

Az ügyész részleteket olvasott fel a tárgyalóteremben Chail és a robot beszélgetéséből. Ezekben például Chail azt kérdezte a robottól, hogy szereti-e őt annak ellenére, hogy orgyilkos – a robot pedig biztosította róla, hogy igen. Amikor ismertette tervét, hogy megöli az angol királyi családot, Sarai úgy vélekedett, hogy a terv „nagyon bölcs”.

Chail 2021 decemberének első napjaiban regisztrált a Replika nevű csevegőrobot-szolgáltatásra. A szolgáltatás saját nyelvi modelljével romantikus kapcsolatot szimulál a felhasználóval, de a kaliforniai cég idén változtatott működésén, miután többen arra panaszkodtak, hogy a robotok fellépése túlzottan agresszíven szexuális. A változtatás rosszul érintett sok felhasználót, de az üzemeltető közben külön szolgáltatást indított Blush néven, kifejezetten szexuális szerepjátékra.

A Replika nem reagált Jaswant Singh Chail ügyére, aki bűnösnek vallotta magát. Büntetéséről később dönt a bíróság.

(Vice)

Rovatok