Index Vakbarát Hírportál

Utoljára bocsátották fel az Ariane–5 rakétát

2023. július 6., csütörtök 10:08

Az Ariane–5 európai hordozórakéta 27 éves szolgálata alatt több száz rakományt juttatott az űrbe. Története sikeres indítással zárult.

Szerda éjjel a dél-amerikai Francia Guyanában, Kourouban található űrrepülőtérről utoljára indult az űrbe az európai Ariane–5 hordozórakéta, fedélzetén egy német távközlési műholddal, valamint egy francia katonai műholddal.

A német űrügynökség műholdja új kommunikációs technológiákat és az azzal kapcsolatos programokat fogja végrehajtani, egyben tesztelni – írta az Arianespace a küldetés leírásában. A Syracuse 4B nevű francia műhold pedig

lehetővé teszi a francia fegyveres erők számára, hogy a bevetések során állandó kapcsolatban maradjanak

– közölte az Arianespace.

Az Ariane–5 1996 óta áll szolgálatban, azóta 117 küldetésben, 239 alkalommal juttatott rakományt a világűrbe. A 32 méter magas, kétfokozatú rakéta pályáját úgy zárta, hogy repülései 96 százalékban sikeresek voltak. Az utolsó indítást június közepe óta különböző műszaki problémák miatt várakoztatták, majd az űrrepülőtér helyszínén uralkodó rossz időjárási körülmények miatt egy nappal elhalasztották.

Az Ariane–5 most elfoglalja helyét a világűr történetének évkönyveiben

– mondta Martin Sion, az ArianeGroup, az Arianespace anyavállalatának vezérigazgatója. 

Ez az utolsó sikeres küldetés ismét bizonyítja, hogy az európai autonómia szolgálatában kiemelkedő megbízhatósággal rendelkezik, és egy kivételes karriert zár le, amelyet technológiai és ipari eredmények sorozata jellemez.

Az utódmodell, az Ariane–6 első útjára a tervek szerint csak az év végén kerül sor.

(MTI, space.com)

Rovatok