Index Vakbarát Hírportál

Fontos bizonyíték látott napvilágot a D-vitaminnal kapcsolatban

2023. július 7., péntek 11:10

Egy friss tanulmány szerint a D-vitaminban gazdag étrend-kiegészítők csökkenthetik a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham kockázatát az időseknél.

Az emberi test D-vitamin-szintje és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggésre már számos korábbi tanulmány is rámutatott. Eddig azonban nem sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a táplálékkiegészítők valaha is megelőzték volna az ilyen betegségek kialakulását.

Most egy több mint 21 ezer, 60 év feletti ember bevonásával végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítők csökkenthetik a súlyos szív- és érrendszeri kockázatát – írta meg a The Guardian.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az abszolút kockázati különbség kicsi, és azok pontos meghatározására további vizsgálatokra lesz szükség.

Az eredmények azt sugallják, hogy elhamarkodott volt az a korábbi vélekedés, miszerint a D-vitaminban gazdag étrend-kiegészítők nem változtatják meg a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát

– nyilatkozta a vizsgálat egyik vezetője.

Különbség van, még ha nem is nagy

A kutatást 2014 és 2020 között végezték 21 ezer, 60 és 84 év közötti ausztrál lakos részvételével, akik véletlenszerűen kaptak D-vitamin-kiegészítőt és placebót minden hónap elején, legfeljebb öt éven keresztül.

A vizsgálatkor 1336 embernél fordult elő súlyos kardiovaszkuláris betegség: 6,6 százalék a placebocsoportban és 6 százalék a D-vitamin-csoportban.

A betegségek aránya 9 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamint szedő csoportban, mint a placebocsoportban, ami 1000 résztvevőre vetítve 5,8 esettel kevesebb eseményt jelent. A szívroham aránya 19 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamin-csoportban. A stroke kockázatában nem volt különbség a két csoport között.

A kutatók kiszámolták, hogy 172 embernek kellene havonta D-vitamin-kiegészítőket szednie ahhoz, hogy egyetlen szív- és érrendszeri betegség biztosan kikerülhető legyen.

A kutatók elismerték a vizsgálat korlátait, és elmondták, hogy az eredmények nem feltétlenül érvényesek minden népességcsoportra.

Az mindenesetre biztos, hogy a D-vitamin segít szabályozni a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetben, mely tápanyagokra a csontok, a fogak és az izmok egészségének megőrzéséhez van szükség.

Rovatok