Index Vakbarát Hírportál

Ilyen még nem volt: robotok tartottak meg egy sajtótájékoztatót

2023. július 8., szombat 20:02

Kilenc robot tartott sajtótájékoztatót pénteken Genfben. Ez volt az első ilyen alkalom a világon. Egyikük azt is elmondta: szerintük jobb vezetők lennének, mint az emberek, de arról is beszéltek, hogy nem fognak fellázadni ellenük.

Az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának rendezvényén zajlott le az esemény, melyen több, szinte hírességnek számító robot is részt vett. Köztük volt Sophia, az ENSZ fejlesztési programjának első robotinnovációs nagykövete, valamint Grace, a világ legfejlettebbnek vélt egészségügyi humanoidja, illetve Desdemona, amit csak rocksztárként emlegetnek. 

Sophia a sajtótájékoztató keretein belül elmondta:

Szerinte a robotok jobb vezetők lennének az embereknél, mert őket nem befolyásolják érzelmek, így hatékonyabban és gyorsabban képesek dönteni minden kérdésben.

Azt mondják, nem lázadnak fel az emberek ellen 

A robotok több kérdést is kaptak arra vonatkozóan, hogy szükségük lenne-e szigorúbb szabályozás alá vetni magukat. Az ilyesfajta kérdésekre vegyes válaszok érkeztek – írja a Reuters.

Ameca – a robot megalkotójának célja elsődlegesen az volt, hogy képes legyen megnyerő arckifejezésekre és mimikára – még alkotóját is meglepte válaszának kifinomultságával, amikor arról kérdezték, lázadna-e alkotója ellen. Azt mondta, nem érti a feltételezést, hiszen az alkotója mindig is kedves volt hozzá, így nem lenne oka ilyesfajta tevékenység lebonyolítására. 

egy másik robot, Grace kifejezte, hogy segíteni szeretne az embereknek és az egészségügyi szférában dolgozóknak úgy, hogy közben senkinek ne kelljen elveszítenie a munkáját miatta.

Az egész rendezvény célja az volt, hogy bemutassák, hogyan segítik az ENSZ fenntartható fejlődési céljait a humanoidok.  

Rovatok