Index Vakbarát Hírportál

Ha azt mondjuk, pokoli a hőség, nem túlzunk – megdőlt a világrekord

2023. július 11., kedd 13:12

A világ átlaghőmérséklete múlt pénteken 17,24 Celsius-fokos rekordot ért el, ami a globális felmelegedés legújabb jele − közölte hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes elemzése alapján.

A nyilvántartások kezdete óta a múlt héten volt a világ legmelegebb hete, minden idők legmelegebb júniusát követően, és a WMO arra számít, hogy a hőmérséklet tovább emelkedik, mivel hét év óta először fordul elő az El Niño jelenség, amikor az óceánok felszíni hőmérséklete emelkedik a Csendes-óceán középső és keleti részén − írta meg a Kyodo News

A korábbi rekord globális átlaghőmérséklet 16,94 Celsius-fok volt, amelyet 2016. augusztus 16-án, az El Niño utolsó előfordulása idején mértek. A jelenlegi El Niño várhatóan 2024-ig tart − közölte a WMO.

A múlt hónapban a globális átlaghőmérséklet 0,5 Celsius-fokkal meghaladta az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát, és Északnyugat-Európában rekordmagas hőmérsékletet mértek.

A globális tengerfelszíni hőmérséklet idén májusban és júniusban is rekordot döntött, és a genfi székhelyű szervezet figyelmeztet a halászatra és az időjárási jelenségekre gyakorolt hatásokra.

Az Atlanti-óceán északi része a szélsőséges időjárás egyik fő mozgatórugója. Az Atlanti-óceán felmelegedésével egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy több hurrikán és trópusi ciklon alakul ki

− mondta Omar Baddour, a WMO klímamonitoringért felelős vezetője sajtóközleményében.

Eközben az antarktiszi tengeri jég kiterjedése a műholdas megfigyelések kezdete óta a legkisebb volt júniusban, 17 százalékkal az átlag alatt.

Az Északi-sarkvidéken azonban a WMO szerint a tengeri jég, bár kismértékben elmaradt az átlagtól, júniusban nagyobb kiterjedésű volt, mint az előző nyolc évben.

Ilyen a helyzet Magyarországon

Hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 vármegyére adott ki figyelmeztetést magas napi középhőmérséklet miatt. Délutánra 30 és 36 fok közé melegedhet a levegő.

Az orvosmeteorológiai előrejelzések szerint mindenkit fokozottan fenyeget a napszúrás és a hőguta veszélye.   

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

A szakemberek azt ajánlják, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre is.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását, 2023. július 10-én (hétfő) 00.00-tól 2023. július 12-én (szerda) 24.00-ig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Rovatok