Index Vakbarát Hírportál

Otthon használható kvantumprocesszort akarnak létrehozni a magyar kutatók

2023. július 11., kedd 08:55

A Wigner Fizikai Kutatóközpont projektjei több mint 200 millió forintos támogatást nyertek el. Az egyik projektjük fő célja egy otthoni körülmények között működtethető kvantumprocesszor létrehozása.

Több mint 200 millió forint támogatást nyert el a Wigner Fizikai Kutatóközpont négy kvantuminformatikai projektje, melyek közül az egyik fő célja egy szobahőmérsékleten, normális irodai vagy otthoni körülmények között is használható kis kvantumprocesszor létrehozása. A nemzetközi projektet Gali Ádám vezeti.

Az eredmények új távlatokat nyithatnak meg a jelenleg drága, laboratóriumi körülmények között működő és távolról elérhető rendszereket használó kvantuminformatika számára. Többek között új utakra léphet a kvantumkommunikáció és a kvantumtitkosításhoz szükséges kvantumkulcsszétosztás fejlesztése is.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont támogatást kapott továbbá a kvantumalapú számítás- és méréstechnika továbbfejlesztésére, egy nemzetközi fejlesztésű kvantumos konverter tesztelésére és a kvantum és klasszikus számítógépek hibrid használatának lehetőségeit kutató projektekre is – közölte a kutatóközpont az MTI-vel hétfőn.

Rovatok