Index Vakbarát Hírportál

Az ausztrálok betiltják a mesterséges intelligenciát az értékelésben

2023. július 12., szerda 13:10 | aznap frissítve

Az Ausztrál Kutatási Tanács megtiltotta a mesterséges intelligencia használatát a pályázatok értékelői számára, miután azt állította a tanács, hogy egyes értékeléseket az AI írt meg.

Az Ausztrál Kutatási Tanács megtiltotta, hogy a pályázatok értékeléséhez mesterséges intelligenciát használjanak, mivel állításuk szerint egyes értékelői jelentéseket nyilvánosan elérhető mesterségesintelligencia-motorok írtak meg – írja a Research Professional News.

Az állításokat először június végén az ARC Tracker nevű Twitter-fiók hozta nyilvánosságra.

Az egyik kutató a Research Professional Newsnak elmondta, hogy egy visszajelzés a mesterséges intelligencia lehetséges használatára hívta fel a figyelmüket. Elmondta, hogy panaszt tettek, a gyanús jelentést pedig eltávolították az értékelésből.

Több más kutató is úgy véli, hogy az ARC Discovery támogatásra benyújtott pályázataik értékelését részben mesterséges intelligencia írta.

Az ARC által július 7-én kiadott, az értékelőknek szóló új irányelv kifejezetten foglalkozik a mesterséges intelligencia használatával, azonban az ARC Tracker-fiókot üzemeltető kutató elmondta, hogy bár jó látni, hogy az ARC lépéseket tesz, de ennyi nem fogja megoldani a problémát.

Ami sokkal hatékonyabb lenne a kutatók szerint, hogy a támogatást igénylők jelezzék az ilyen szakszerűtlen felülvizsgálatokat.

Az új politika azonnal hatályba lép, és minden jelenlegi és jövőbeli finanszírozási rendszerre vonatkozik majd – közölte az ARC.

Az irányelv szerint az ARC továbbra is aktívan együttműködik a hazai és nemzetközi partnerekkel ebben a kérdésben, és figyelemmel kíséri a mesterséges intelligencia felhasználását, és szükség szerint frissíti az irányelveket is.

Rovatok