Index Vakbarát Hírportál

Több tucat szexuális bűntény és emberrablás köthető ehhez a közösségi oldalhoz

2023. július 12., szerda 12:19

Az elmúlt hat évben az NBC News 35 olyan büntetőjogi eljárást azonosított, melyeket a Discord közösségi oldalhoz köthető emberrablás, zaklatás vagy szexuális erőszak vádjával indítottak felnőttek ellen.

Az esetek közül legalább tizenötben a vádlottakat elítélték, és sok olyan is van, melyek még nem zárultak le – írja az Endgagdget.

Az NCB riporterei további 165 olyan esetet is felfedeztek, melyekben a Discordon keresztül gyermekeket szexuálisan kizsákmányoló anyagokat (CSAM) osztottak meg, vagy arra használták az oldalt, hogy gyerekektől próbáljanak kizsarolni szexuális tartalmú képeket.

A jelentés szerint az ilyen illegális cselekményekre gyakran rejtett közösségekben és chatszobákban kerül sor.

Az egyik esetben egy tinédzsert elvittek az államhatáron túlra, ott megerőszakoltak; végül egy hátsó udvari fészerbe zárva talált rá a rendőrség beszámolója szerint. A fiatalt hónapokon keresztül fűzték be a Discord felületén.

Stephen Sauer, a Kanadai Gyermekvédelmi Központ munkatársa úgy fogalmazott az NBC-nek, hogy „mindez csak a jéghegy csúcsa”, ugyanis nem ez az első alkalom, hogy a Discordot a gyermekbántalmazási ügyekkel kapcsolatban támadják.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”

Rovatok