Index Vakbarát Hírportál

Sikeresen kilőtte holdjáróját India

2023. július 14., péntek 13:52

India elindította harmadik holdmisszióját, amelynek célja, hogy elsőként szálljon le az égitest kevéssé feltárt déli pólusa közelében.

Az indiai Chandrayaan–3 űrszonda egy leszállóegységgel és egy holdjáróval pénteken, helyi idő szerint 14 óra 35 perckor szállt fel a Sriharikota űrközpontból. A leszállóegység augusztus 23-án vagy 24-én éri el a Holdat. A misszió sikere esetén India lesz a negyedik ország, amely az Egyesült Államokat, a volt Szovjetuniót és Kínát követően leszáll a Holdra − közölte a BBC.

Emberek ezrei nézték a kilövést a kilövőállás megfigyelőhelyiségéből, a kommentátorok „fenségesnek” minősítették az „égen szárnyaló” rakéta látványát. Az indítást éljenzés és hangos taps fogadta a tömeg és a tudósok részéről.

Mindez 13 évvel az ország első, 2008-ban indított holdmissziója után történt, amely végrehajtotta „az első és legrészletesebb vízkutatást a Hold felszínén, és megállapította, hogy a Holdat nappal légkör veszi körbe” − mondta Mylswamy Annadurai, a Chandrayaan–1 projekt igazgatója.

A leszállóegység körülbelül 1500 kilogramm súlyú, és a hasában hordozza a 26 kilogrammos holdjárót, melynek neve Pradjna, amely szanszkrit nyelven bölcsességet jelent.

A pénteki felszállás után az űrhajónak körülbelül 15-20 napba telik, amíg a Hold pályájára lép. A tudósok ezután elkezdik csökkenteni a rakéta sebességét a következő hetekben, hogy elérjék azt a pontot, amely lehetővé teszi Vikram biztonságos leszállását.

Ha minden a tervek szerint halad, a hatkerekű rover ezután körbejárja a Hold felszínén lévő sziklákat és krátereket, és összegyűjti a döntő fontosságú adatokat és képeket, amelyeket elemzés céljából visszaküld a Földre.

A Hold déli pólusa még mindig nagyrészt feltáratlan – az ottani árnyékosan maradó terület sokkal nagyobb, mint a Hold északi pólusának, ami azt jelenti, hogy a tartósan árnyékolt területeken is előfordulhat víz. A Chandrayaan–1 volt az első, amely 2008-ban fedezett fel vizet a Holdon, a déli pólus közelében.

Rovatok