Index Vakbarát Hírportál

Óriási szakócákat találtak

2023. július 16., vasárnap 06:32

Az emberelődök által használt kőeszközök egy csoportjának rendeltetése és praktikus célja ismeretlen, és valószínűleg az is marad.

Régészek több különös óriási szakócára bukkantak Dél-Angliában egy leendő iskola területének feltárásakor. Az egyik lelet a harmadik legnagyobb ismert kézi kőeszköz, s mint ilyen, az óriási kőeszközök különleges csoportjába sorolják – a régészek ugyanis időről időre találkoznak ezekkel az ismeretlen rendeltetésű, túlméretezett kézi kőbaltákkal.

A balta a szigeten 300 ezer évvel ezelőtt emberelődök eszköze volt. Szemben a többi ismert őskori kőszerszámmal, amelyek többé-kevésbé elférnek egy emberi kézben, az óriás kőbalták 22 centiméternél hosszabbak, de akár 30 centiméteresek is lehetnek, így a praktikus, egykezes használathoz ormótlanul nagyok.

A London College Egyetem feltárást vezető kutatója, Letty Ingrey elmondta, hogy a 30 centiméteres és 22 centiméteres óriás szakóca mellett további 800 tárgyat találtak, de nem tudták meghatározni, kik használták a titokzatos kőbaltát.

Úgy gondoljuk, hogy az eszközök a két jégkorszak közötti meleg periódusból származnak, a 300 ezertől 330 ezer évvel ezelőttig terjedő időszakból. Nem találtunk emberi fosszíliát, így nincs közvetlen bizonyítékunk a készítőiről. Azt viszont tudjuk, hogy Britanniában Neander-völgyiek éltek ebben az időben, vagy  lehetett más korai emberi fajé is

– mondta Ingrey.

Az óriás szakócák ebben a korszakban viszonylag gyakoriak voltak, a praktikus eszközökhöz hasonlóan pattintással állították elő őket.

A kézi kőbaltákat általában vágóeszköznek gondoljuk. Afféle kések ezek, erős vágóéllel, pompásan alkalmasak az elejtett állat feldolgozására, a hús vágására. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ezek a nagyok vajon más célt szolgáltak-e, vagy máshogy használták őket. Az óriási kőbalták, amiket találni szoktunk, tényleg kilógnak a sorból, de nem véletlen, hogy pont ekkorák. Komoly munkát fektetett bele, aki készítette. Először egy megfelelő követ kellett találnia, aztán gondosan le kellett pattintania, hogy kialakítsa a hosszú, éles hegyet

– mutatott rá Ingrey.

A folklór említ ugyan óriásokat, de a paleontológusok nem ismernek különösen nagy termetű vagy kezű emberelődöt. A szakóca azonban a leghosszabb ideig használt emberi szerszám, így hasznát vették a homo erectusok és leszármazottai, a homo habilis, és átvette tőlük a Neander-völgyi ember is. Egyes régészek szerint mivel nem tűnnek kifejezetten praktikusnak, elképzelhető, hogy egyfajta kőkorszaki státusszimbólumok voltak, vagy kultikus tárgyként tisztelték őket.

(UCL, Vice, Wikipedia)

Rovatok