Index Vakbarát Hírportál

Nagy üzlet az űrszemét

2023. július 16., vasárnap 14:35

Az egyik ember űrszemete a másik űrkincse. A jövőben piaci alapon követhetik a jelenlegi technológia számára láthatatlanul keringő apró hulladékot.

Föld körüli pályán sikeresen tesztelte új űrszemétszenzorát az Odin Space. A londoni cég célja, hogy olyan kis méretű űrszemét mozgását is követni tudják, ami a jelenlegi technológia számára túl kicsi.

Az Odin megoldása egy különleges szenzor, ami a SpaceX Transporter 8 küldetése részeként hagyta el a Földet június 12-én. Az érzékelőt a D-Orbit ION műholdszállító eszközére erősítették, a legérzékenyebb fokozatra állították, és pár héttel pályára állás után igazolták, hogy érzékelik a hordozó műholdról származó akusztikus jeleket.

Jelenleg több tízezer űrszemét kering a Föld körül, és számuk a következő években exponenciálisan nőni fog. Egy-egy ilyen anyagdarab a puskagolyónál is nagyobb sebességgel kering, és kinetikus energiája nagyobb, mint az azonos tömegű robbanóanyagnak – vagyis komoly veszélyt jelent. A jelenlegi technológia csak a 10 centiméternél nagyobb darabokat képes felismerni. Az egy centiméternél kisebb űrszemét gyakorlatilag láthatatlan, pedig ez is komoly veszélyt jelent az űrben infrastruktúrára és emberre.

Arra összpontosítunk, hogy új generációs adatszolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek további szenzorokkal. Azáltal, hogy megismerjük a centiméternél kisebb halálos űrszemét viselkedését, segíthetünk megvédeni a cégek űrben keringő vagyontárgyait és biztosítani a fenntarthatóságot

– írta a cég közleményében.

Az Odin terve, hogy 0,1 milliméteres méretig követi a Föld körül keringő űrszemétdarabok pályáját, és ezt piaci szolgáltatásként értékesíti. Ha a tervük megvalósul, komolyan bővülhet a műhold-üzemeltetők számára a helyzetértékeléshez fontos adatok hozzáférhetősége.

(Space.com)

Rovatok