Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták I. Ottó görög király uralkodói jelképeit

2023. július 17., hétfő 19:20

Az athéni kulturális minisztérium hétfői közleménye szerint a görög királyok egykori nyári palotájában, az Athéntól északra található Tatoiban találták meg I. Ottó koronáját, jogarát és kardját.

A tárca szerint váratlan leletről van szó, hiszen sok találgatás övezte I. Ottó uralkodási jelképeit, amelyek napjainkban is rendkívüli jelentőséggel bírnak a görög állam számára.

A tájékoztatás szerint az aranyból és különböző ötvözetekből készült műtárgyakat restaurálni fogják, majd átadják őket a görög parlamentnek, amely az Athén belvárosában található Szintagma téren, I. Ottó egykori palotájában ülésezik.

A jogart, a kardot és a koronát a jövőben a parlament – a modern Görögország megteremtőjének tartott – Elefthériosz Venizélosz egykori miniszterelnökről elnevezett csarnokában állítják ki.

A wittelsbachi uralkodóházból származó I. Ottó 1832-től 1862-ig uralkodott Görögországban, majd belpolitikai nyomásra feleségével kénytelen volt visszatérni Bajorországba.

Koronáját és jogarát a híres Fossin et Fils párizsi aranyműves cég készítette.

Az uralkodói jelképeket 1959-ben Pál görög király vette át ünnepélyes keretek között. 1974-ben azonban megszüntették a monarchiát Görögországban, az utolsó uralkodó, II. Konstantin száműzetésbe kényszerült, az uralkodói jelképek pedig nyilvánvalóan a nyári rezidencián maradtak hátra, ahol később a görög kulturális minisztérium közlése szerint „nagyon jól becsomagolva és jó állapotban” fellelték őket.

Rovatok