Index Vakbarát Hírportál

Új korszakot jelentenek az Alzheimer-kór elleni új gyógyszerek

2023. július 18., kedd 17:11

Fordulatot hozhatnak az Alzheimer-kór elleni küzdelemben azok az új gyógyszerek, amelyek lassítják a szellemi hanyatlást.

A BBC jelentése szerint jól teljesít az Egyesült Királyságban végzett klinikai teszteken az Alzheimer-kór ellen a donanemab nevű új gyógyszer. Az antitestalapú készítmény az idegrendszeri és szellemi leépüléssel járó, ma még gyógyíthatatlan betegség korai fázisában alkalmazzák, az idegeket tönkretevő felszaporodó fehérjék eltávolítására. A donanemab csak az ilyen eredetű demencia ellen hatékony.

A tesztek elvégzésekor a gyógyszer harmadával csökkentette a betegség előrehaladását. Az Eli Lilly által fejlesztett donanemab eredményessége hasonló az Eisai és Biogen által szintén sikerrel tesztelt lecanemabhoz. 

A biztató eredmények ellenére a szernek veszélyes mellékhatása is lehet: szedése agyduzzanattal járhat az esetek akár harmadánál. Az Egyesült Királyságban végzett klinikai kipróbálás alkalmával két önkéntes és valószínűleg egy harmadik is emiatt vesztette életét.

2021 végén az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezte az Eisai és Biogen antigén gyógyszerét, az aducanumabot, amit ugyancsak az Alzheimer-kór korai fázisában alkalmaztak volna, mert a 3000 betegen végzett teszt során nem sikerült kimutatni egyértelmű gyógyhatást. Ám az aducanumab esetében 

már önmagában az áttörést jelentett, hogy 20 év után az első új Alzheimer-gyógyszer volt, amit az Egyesült Államokban engedélyeztek.

Az Alzheimer-kór egy demenciával járó, agyat károsító gyógyíthatatlan betegség, amelynek során különböző fehérjékből képződő csomók és lerakódások pusztítják el az idegsejteket.

A kutatások szerint ez a betegség egyebek között nagyobb eséllyel kialakul azoknál, akik erősebb légszennyezésben élnek, de a különböző betegségek elleni oltások felvétele csökkenti a kialakulás esélyeit, összességében azonban pontos okai nem ismertek. Egyre gyakoribb betegség, az Európai Unióban jelenleg 50 millió embert ápolnak az Alzheimer-kór valamilyen stádiumában. 

A most tesztelt kísérleti gyógyszerek jelenleg még nagyon drágák, a kezelés költsége 24 500 euró körül van. Ha azonban sikeres engedélyezéssel zárul a klinikai teszt, a piaci verseny valószínűleg leveri az árakat. A brit szakemberek szerint a korai stádium leépülését ideiglenesen visszafordító szer valódi áttörés.

Rovatok