Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen visszaestek a globális chipeladások

2023. július 18., kedd 21:05

Havi szinten szerényen nőttek, de tavalyihoz képest több mint húsz százalékkal csökkentek a félvezető-eladások.

A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapjára felkerült adatok szerint a félvezetőipar globális értékesítése májusban 40,7 milliárd dollár volt, ami 1,7 százalék növekedés áprilishoz képest, de 21,1 százalék csökkenés tavaly májussal összevetve – számolt be híradásában az MTI.

John Neufer, a SIA elnök-vezérigazgatója az adatokat kommentálva rámutatott arra, hogy havi szinten már a harmadik egymást követő hónapban nőttek a chipeladások májusban, ami alapján 

lát esélyt a piac élénkülésére a második fél évben.

Éves szinten az eladások az amerikai kontinensen 22,6 százalékkal, Kínában 29,5 százalékkal, Japánban 5,5 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni régióban pedig 23 százalékkal estek, ugyanakkor Európában 5,9 százalékkal nőttek.

Áprilishoz képest minden régióban nőttek az eladások májusban, Észak- és Dél-Amerikában 0,1 százalékkal, Európában 2 százalékkal, Japánban 0,4 százalékkal, Kínában 3,9 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 1,3 százalékkal. Tavaly a globális chipeladások 3,2 százalékkal, 573,5 milliárd dollárra nőttek.

A SIA az Egyesült Államok félvezetőiparának csaknem az egészét és a többi ország chipgyártóinak körülbelül 66 százalékát képviseli.

Rovatok